Elkészült az újabb eurokonform Windows

Hirdetés

A Microsoft az Európai Bizottság bíráltaira reagálva módosított a médialejátszó nélküli Windowson. Az új „európai” Windows – melynek nevét két hónappal ezelőtt, szintén uniós kritikákra válaszul Windows XP N-re változtatták – július 1-től angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven lesz megvásárolható, július 15-től pedig további tíz nyelven kerül forgalomba. A Home és Professional változatban egyaránt hozzáférhető termék ára megegyezik majd a teljes értékű szoftverével.

Amint arról többször hírt adtunk, a Media Player nélküli Windows kiadására az Európai Bizottság kötelezte a szoftvervállalatot. A cég ellen folytatott európai versenyügyi vizsgálatot lezáró ítélet ugyan még tavaly márciusban született, ám annak végrehajtására csak a szankciók felfüggesztését kérő Microsoft-fellebbezés decemberi elutasítása után került sor. A szoftver januárban került forgalomba – akkor még Reduced Media Edition néven –, ám az első butított változat nem nyerte el az EB tetszését.

A Microsoft most elvégezte a szükséges módosításokat. Az operációs rendszer dobozán külön felhívják a figyelmet arra, hogy ebből a verzióból hiányzik a Windows Media Player. A szoftvervállalat emellett változtatott az egyes médiafájlokhoz társított regisztrációs bejegyzéseken is. Korábban a RealNetworks kifogásolta, hogy ezek miatt például a Word szövegszerkesztőben vagy az Internet Explorerben nem játszhatók le más médialejátszóval a beágyazott multimédiás állományok. A Microsoft azt is közölte, hogy a weboldaláról letölthető lesz egy olyan csomag, mellyel – ha a felhasználók úgy kívánják – teljes értékű Windows XP-vé alakítható a butított operációs rendszer.

A január óta elérhető szoftvert egyelőre egyetlen pc-gyártó sem forgalmazta Európában, és a most módosított változat sem számíthat nagyobb népszerűségre.

Azóta történt

Előzmények