Kétévente lesz új Internet Explorer

A Microsoft böngészőjének új változata, ha minden jól megy, legkésőbb 2008 októberéig megjelenik – derült ki a szoftvercég Las Vegas-i Mix '07 szakkonferenciáján. Chris Wilson, az Internet Explorer vezető szoftverfejlesztője egyéb konkrétumot nem árult el a 8-as verzióról, csak az általános fejlesztési irányokat vázolta.

Az IE8 esetében (is) az egyik legfontosabb prioritás a biztonság, de hasonlóan fontos szempont a használhatóság és a szabványoknak való megfelelés. Utóbbi kapcsán – amely eddig nem volt a Microsoft erőssége – Wilson elmondta: míg öt évvel ezelőtt a legnagyobb 200 weboldal közül egy sem követte a webes szabványokat, ma már 50 százalék teszi ezt.

Ettől függetlenül – tette hozzá – kihívás a cég számára a sztenderdeknek való megfelelés bevezetése. Mégpedig éppen azért, mert az IE korábban nem volt jóban a szabványokkal, és – domináns böngészőről lévén szó – a webfejlesztők a szabványok helyett e program ízléséhez igazították a weboldalakat. Ezért nem lehet az egyik napról a másikra bevezetni a szabványos interpretert.

Az IE 8-at igyekeznek tovább közelíteni a Cascading Style Sheets (CSS) 2.1 specifikációhoz is, továbbá cél a program bővítménykezelésének kompatibilissá tétele más böngészőkkel és az Ajax átfogóbb támogatása.

Wilson elmondta: a Microsoft nem tervez ismét öt évet várni a böngésző újabb változatának kiadásával – amint az az IE 7 esetében történt. És bár a cég tavaly úgy becsülte, a browser frissítései 12-18 havonta követik majd egymást, valószínűbb egy kétéves frissítési ciklus – tette hozzá. Ha ezt sikerül tartani, az IE 8-nak legkésőbb 2008 októberéig meg kell jelennie.

Azóta történt

Előzmények