Hirdetés

2005. augusztus 10.

Az amerikai szabadalmi hivatal elutasította az Apple kérelmét, melyben a nagy sikerű zenelejátszó, az iPod felhasználói felületének kívántak védelmet biztosítani. A hivatal indoklása szerint John Platt, a Microsoft Research szakembere már 2002-ben benyújtotta kérelmét, amely médiafájlokból álló lista generálására vonatkozott. Ezzel mintegy öt hónappal előzte meg az Apple vezetését, amely még abban az évben szerette volna szabadalmaztatni az iPod többfunkciós gombját.

Hirdetés

ipod

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • 1950. augusztus 11.

  A kaliforniai San Joséban megszületett Steve Wozniak, aki Steve Jobsszal 1976. április elsején megalapította a modern számítástechnika egyik legfontosabb vállalatát, az akkori nevén Apple Computer Inc.-t. A mérnök Wozniak nevéhez fűződik az 1970-es években a korszakalkotó Apple I, illetve Apple II gépek megtervezése; sokak szerint ezek a fejlesztések indították el a személyi számítógépek forradalmát.

 • 2001. október 23.

  Az Apple piacra dobja hordozható médialejátszója első változatát, az első iPod modellt. A később termékvonallá alakuló készüléket Steve Jobs személyes utasítására tervezték meg, alapelemeit a Toshibától, a Brauntól, illetve a Beocom 6000 telefontól inspirálva alakították ki. Habár az ára és a 2004-ig tartó Mac-függése gátolták terjedését, de később az iTunes-szal összekapcsolva korszakos termékké vált.

Előzmények

 • 2005. augusztus 2.

  Az Apple piacra dobja forradalminak szánt új perifériját, a Mighty Mouse egeret. A vezetékes (egy évvel később már vezeték nélküli) formában kínált eszköz változást jelentett az Apple gyakorlatában: a náluk megszokottól eltérve többgombos egérre váltottak, ám az egér mégis sajátosan „Alma-termék” maradt: érintésérzékelőkkel látták el, valamint szabadon konfigurálhatóvá tették a gombokat, s a konstrukció lehetővé tette, hogy jobb- és balkezesek egyformán használhassák.

 • 2007. június 29.

  Elindult az Apple internetezési képességgel is rendelkező, multimédiás mobiltelefonjának, az iPhone-nak a terjesztése. Az iPodok sikerét követően az Apple 2007. január 9-én San Franciscóban jelentette be az iPhone-t, mely a júniusi amerikai debütálás után még abban az évben az európai piacon is megjelent.