1981. július 27.

A Microsoft 50 ezer dollárért megvásárolja az IBM számára a Seattle Computer Productstól a 86-DOS operációs rendszer jogait. Az Intel 8086-os processzoraihoz Tim Paterson által fejlesztett, eredeti nevén QDOS (Quick and Dirty Operating System) rendszert a Microsoft később továbbfejlesztette, s PC-DOS, illetve MS-DOS néven dobta piacra a licencelés után két héttel megjelenő IBM személyi számítógépeken.

Előzmények

  • 1993. május 24.

    Egy Atlantában rendezett konferencián a Microsoft bemutatja a Windows NT operációs rendszert. A vállalatoknak szánt, hálózati megoldásokat tartalmazó program már nem a DOS-ra épült, kezdő ára 495 dollár volt. Nevének eredete máig bizonytalan, a Microsoft hivatalosan a New Technology változat mellett állt ki.

  • 1984. május 10.

    A Hewlett-Packard bemutatja első laptopját, a HP-110-et. A sajátos külsejű gép egy 5,33 MHz-en futó Harris 80C86 processzorra épült, súlya 3,8 kg volt, LCD kijelzője 16 sorban soronként 80 karaktert tudott megjeleníteni. Ez volt a korban a legnagyobb memóriával szállított hordozható PC: az operációs rendszer (MS-DOS 2.11) és az alkalmazások (Lotus 123) a 384 kB méretű ROM-ba voltak „beépítve”, a háttértárat 272 kB RAM jelentette. A HP-110 egy akkumulátortöltéssel 16 órán át volt használható.

  • 1992. május 5.

    Az id Software kiadja a DOS alatt futó Wolfenstein 3D című játékot, a PC-re írt első FPS-t (first-person shooter). A II. világháborús környezetben játszódó programban a játékosnak egy amerikai katona bőrébe bújva kell kimenekülnie egy német erődítményből. A sztori nem eredeti, az öt évvel korábban megszűnt Muse Software Castle Wolfenstein című videojátékából származik, melynek jogait az id Software megvásárolta.

  • 1994. április

    Megjelenik az MS-DOS 6.22, a Microsoft szöveges felhasználói felülettel működő operációs rendszerének utolsó önálló kiadása. A termék fő újdonsága a DriveSpace lemeztömörítés volt, amely a korábbi verzióból szabadalmi viták miatt eltávolított DoubleSpace-t váltotta le. Az MS-DOS ez után már csak a Windowsok részeként jelent meg, az utolsó, 8.0-s változat 2000-ben, a Windows Me-ben.