Jön a Thunderbird 3

Ismertette a Thunderbird 3 hosszú távú, egyelőre bevallottan képlékeny fejlesztési ütemtervét a levelezőprogram sorsáért felelős David Ascher, akit tavaly szeptemberben bíztak meg azzal, hogy a Firefoxra koncentráló Mozillától függetlenített projekt köré egy önálló – átmenetileg csak MailCo néven emlegetett – vállalkozást gründoljon. E szerint még az első negyedévben kijönnek az alfa-, majd a másodikban az első béta-verziók, melyeket a harmadik trimeszterben újabb béták követnek majd, hogy aztán év vége felé már „széles körben használható” (widely useful) változatok jelenhessenek meg. Ez a terv tehát azt feltételezi, hogy – ha a kód minősége eléri a megcélzott szintet – még az idén megjelenhet a végleges kiadás.

Az új levelező egyik fontos újítása lesz a beépített naptár, amely a tervek szerint a Lightning Calendarra épül majd – ez a funkció azonban leghamarabb csak a harmadik negyedévre előirányzott bétákban bukkanhat fel először. Ugyancsak kiemelt prioritást kap a keresés – főleg az üzenetek tartalmában kereső motor – továbbfejlesztése és általában a használhatóság javítása, továbbá tervbe van véve online és offline kapcsolattartó megoldások (például a Retroshare üzenetküldő és fájlcserélő) integrálása is.

Ascher szerint e területeken van leginkább lemaradva a Thunderbird a konkurens megoldásoktól (mint amilyen az Outlook vagy a Gmail), és sokan hiányolják ezeket a funkciókat. Márpedig – írja programnyilatkozatnak is tekinthető levelezőlistás üzenetében – a legfontosabb cél a program felhasználói bázisának bővítése. „A Thunderbird befolyása a felhasználók számával arányos, ezért az elsődleges célom az áttérők számának növelése. Ugyan a jelenlegi felhasználói bázisunk is tekintélyes – sok millió, többnyire nagyon elégedett userből áll –, de a Thunderbird potenciális felhasználóinak száma ennél nagyságrendekkel nagyobb” – fogalmaz.

A projektvezető arra is figyelmeztet, hogy a program kódjában sok a hiányosság, ami elsősorban annak tudható be, hogy sem a fejlesztésre, sem a tesztelésre nem volt elegendő erőforrás korábban. Ezeket is ki kell kalapálni, és a jövőben jobban ügyelni kell arra, hogy a Thunderbird tartsa a lépést a Mozilla platform fejlődésével. A 3-as verzió egyébként a Gecko 1.9-es motorra épül majd, akárcsak a Firefox 3.

A program hivatalos – angol nyelvű – wikije ezen a linken található.

Azóta történt

Előzmények