Jól jár az állam, ha kevesebb a kalózszoftver

A nagyobb szoftvergyártók érdekeit védő BSA tegnap egy tanulmányt adott ki, amely azt állítja, hogy ha négy év alatt a jelenleg 42 százalékosra taksált illegális szoftverhasználati arányt 10 százalékponttal sikerülne csökkenteni Magyarországon, közel 1100 új, jól fizető munkahely jönne létre, 49 milliárd forinttal javulna a hazai gazdaság teljesítménye és nagyjából 11 milliárdos többlet-adóbevételhez jutna a költségvetés.

Az érdekvédelmi szervezet megbízásából az IDC által elkészített anyag rámutat, hogy Magyarországon a számítástechnikai szektor már ma is jelentős tényező, ha a minőségi munkahelyek számát, az adóbefizetést és a bruttó nemzeti termékhez (GDP) való hozzájárulást nézzük. A közölt számok szerint 2007-ben a magyarországi GDP 2,3 százaléka származott az informatikai szektorból, az ezen a területen tevékenykedő 6200 cég több mint 45 000, többnyire magasan képzett munkavállalónak biztosított megélhetést. A szektor által tavaly befizetett adók és járulékok összege 284 milliárd forint volt.

A kutatás szerint a legális dobozos szoftverekre költött minden egyes forinton túl a szoftverek telepítése, a munkatársak képzése, valamint a járulékos szolgáltatások biztosítása további 1,25 forint forgalmat generál. Ezek legnagyobb része az adott országban működő, helyi informatikai cégeknél jelentkezik, ami azt jelenti, hogy az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyök túlnyomó része az országon belül marad – állítja a tanulmány.

„A mostani kutatás a BSA tagvállalatai által fejlesztett, gyártott és forgalmazott PC-szoftverekre vonatkozik. Tekintettel arra, hogy ezek a becsléseink szerint a teljes piac mintegy 40 százalékát képviselik, könnyű belátni, hogy ha minden egyes szoftvergyártó termékeire vetítve megvalósulna a 10 százalékpontos javulás, az még pozitívabb hatással lenne a gazdaságra” – mondta az eredményeket kommentálva Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények