Közel kilencmillió forintos kártérítés kalózszoftverek miatt

A BSA a napokban peren kívül megegyezett két olyan vállalattal, amelyek nagy értékben használtak illegális szoftvereket. A BSA büntetőjogi feljelentését követően tető alá hozott, a BSA polgári jogi igényét rendező egyezség keretében egy kelet-magyarországi iparcikkgyártó vállalat és egy országos élelmiszer-kiskereskedelmi lánc összesen 8,6 millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolta a korábban kalózverzióban használt szoftvereket – közölte ma az egyes szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő szervezet. A megállapodások része, hogy az érintett cégek nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Hirdetés

Magyarországon ez volt az első eset, hogy a szervezet az általa illegális szoftverhasználat miatt kezdeményezett polgári eljárást peren kívül tudta lezárni a rajtakapott cégekkel. Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője lapunk kérdésére elmondta: örülnek annak, hogy sikerült az ügyet így rendezni, és hogy a két vállalatban már kezdettől fogva megvolt a megegyezésre való törekvés. De ez korántsem általános. „Miközben örülünk annak, hogy ebben a két ügyben sikerült megállapodnunk, sajnálattal látjuk, hogy van olyan ügy, amelyben a büntetőeljárás már több mint 7 éve megindult, és ennek ellenére elsőfokú ítélet a mai napig nem született. A szellemi tulajdon védelme érdekében fontosnak tartjuk, hogy az eljárások az ilyen ügyekben is felgyorsuljanak” – tette hozzá.

Külföldön már több példa is akadt ilyen peren kívüli egyezségre, a kártérítési összegrekord tavaly szeptemberben dőlt meg. Akkor egy nagy nemzetközi médiavállalat fizetett ki 2,5 millió eurót a szervezetnek, miután fény derült arra, hogy nagy mennyiségben használ Adobe-, Autodesk-, Avid- és Microsoft-szoftvereket licenc nélkül.

A mostani esetekben a BSA bejelentése alapján a rendőrség, illetve a Vám- és Pénzügyőrség is razziázott a két vállalatnál. A házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták az összes személyi számítógépet, és azokat, amelyeken illegális szoftvereket találtak, lefoglalták. A BSA tapasztalata szerint a gyorsan növekvő vállalatok hajlamosak átsiklani a szoftverlicencelés kérdései fölött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények