2,5 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt adott el Jeff Bezos

Bezos további részvényeket adhat el hamarosan – a Blue Origin pedig július 20-án indítja el az első űrturistáit.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója 2,5 milliárd dollár értékben adott el az Amazon-részvényeiből. Tavaly 10 milliárd dollárnyi részvényen adott túl.

Ezen a héten 739 ezer részvényt adott el, az amerikai tőzsdefelügyelet dokumentumai alapján előre egyeztetett terv alapján. Elárulta azt is Bezos, hogy összesen 2 millió részvényt ad el mostanában.

A világ leggazdagabb emberének tartott Bezos még így is több mint 10 százaléknyi tulajdonnal rendelkezik az Amazonban, ami a fő forrása a 191,3 milliárd dolláros vagyonának, állítja a Bloomberg milliárdosok indexe.

Az Amazon 1997-ben ment a tőzsdére, az utóbbi években azonban elképesztő mértékben megemelkedett a vállalat értéke. Emiatt viszonylag kevés részvényt is hatalmas összegekért tud eladni Bezos.

A részvényeladásokból befolyt összeget többek között a Blue Origin tőkésítéséhez használta fel Bezos, 10 milliárd dollárt pedig a klímaváltozás hatásai ellen küzdő Bezos Earth Fundnak különített el.

A Blue Origin kapcsán a napokban jelentették be, hogy július 20-án viszi fel az első űrturistákat a New Shepard rakéta, egy helyet pedig aukció keretében értékesítenek. Szintén érdekesség, hogy Bezos sokkal gazdagabb lenne, ha nem válik el MacKenzie Scottól – a nő a váláskor 4 százalékos részesedést kapott az Amazonból, a szakemberek szerint ezután gyorsan a világ egyik legmeghatározóbb filantrópusa lett.

Azóta történt

Előzmények