Újra gondok voltak az iWiW-vel

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy az iWiW közösségi oldal levelezőrendszere jelenleg hibásan működik: nem jeleníti meg az üzeneteket (e mondat leírása után újra megnéztük, most – 10:14 – már egyáltalán nem működik a szolgáltatás).

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nemrég ugyanezzel a szolgáltatásmodullal volt gond, mivel egy fejlesztési hiba miatt néhány órán át egy viszonylag egyszerű módszerrel hozzá lehetett férni a felhasználók leveleihez. A cég két nappal ezelőtt értesítette az IT café-t, hogy a hiba az iWiW épp akkor zajló karbantartása, frissítése kapcsán zajló munka közben keletkezett. Azt is elmondták, hogy az adatbázist a probléma észlelésekor leállították, majd a javítást követően újraindították, és ezt követően teljességgel biztonságosan használható a közösségi portál. Az iWiW ezek után, mivel illetéktelenek is hozzáférhettek a levelekhez, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, valamint levéltitok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Arról is beszámoltak, hogy egy külső cég végezte azt a munkát, mellyel gondok akadtak. A vizsgálat eredménye szerint két IP-címről érkezett nem rendeltetésszerű lekérdezés, amely az iWiW-en tárolt levelek maximum néhány ezrelékét érinthette.

A mostani kimaradás kapcsán levélben kerestük meg Szabó Mártont, az iWiW vezetőjét, hogy informálódjunk a legújabb hibáról, illetve arról, hogy értesítik-e azokat a felhasználókat, akiknek kompromittálódtak a fiókjai. Ő tájékoztatásul közölte, hogy az egyik adatbázisszerver hibásodott meg, jelenleg folyik az átállás a tartalék eszközre. A probléma nincs összefüggésben a múltkori esettel.

Frissítve: délre helyreállt az üzenetküldő rendszer.

Azóta történt

  • Kevés lesz az iWiW ilyen hozzáállással

    Semmi újdonság, ha a szikár vázat nézzük, valójában rohamtempóban igyekszik behozni hazánk legnépszerűbb oldala azt a lemaradást, melyet felhalmoztak az elmúlt években.

Előzmények