Itthon is elstartol az IPv6

A tavaly augusztusban megkezdett felkészülési időszak lezárultával a mai naptól az Externet ügyfelei díjmentesen rendelhetnek IPv6-os fix IP-tartományt a cégtől. Az alternatív ISP szerint két éven belül elfogyhatnak a jelenlegi, IPv4-es IP-címek, amelyek az internetes kommunikáció alapját jelentik.

Mit tud az IPv6?

Az IPv6 amellett, hogy a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó fix IP-címet kaphat a biztonság terén is újításokat hoz az IPv4-hez képest. A szabvány része az IPsec biztonsági protokoll is, amely hálózati szinten lehetőséget nyújt a kommunikációban részt vevők hiteles azonosítására és a közöttük zajló adatforgalom titkosítására. Az IPv6 beépített multicast-támogatással is rendelkezik. A multicast olyan összeköttetési mód a hálózaton, amely nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot.

A protokollnak szintén része az ún. QoS (quality of service), amely lehetővé teszi, hogy a hálózatokon a magas prioritású csomagok előnyben részesíthetők legyenek alacsonyabb besorolású társaikkal szemben, és konkurenciahelyzetben az előbbiek továbbítása az utóbbiak feltartóztatásával, garantált sebességen legyen biztosítható. Ezzel a valós idejű, egyenletes adattovábbítást igénylő alkalmazások (például IPTV, IP-telefon) átvitelében minőségi javulás lesz érezhető.

Az IPv6-ot a modern operációs rendszerek (Windows Vista, Mac OS X, Linux-disztribúciók) alapból képesek kezelni, így nem szükséges semmilyen beállítás megváltoztatása vagy segédprogram telepítése.

„Nem egy darab fix IP-címet, hanem teljes fix IP-tartományt tudunk ingyenesen biztosítani előfizetőinknek, így többé már nem utópia az elképzelés, hogy minden háztartási eszköz (riasztó, biztonsági kamera, fűtés, világítás, wifi, mobil eszközök, szórakoztatóelektronikai berendezések, de akár a hűtőgép vagy a kenyérpirító is) egyedi internetes hálózati azonosítót kapjon, és a világhálón kommunikálhasson egymással vagy éppen a több száz kilométerre lévő szerverekkel” – magyarázta Várkonyi Ádám, az Externet marketingigazgatója az áttérés előnyeit. A szolgáltató által nyújtott IPv6-os címtartomány gyakorlatilag kimeríthetetlen számú, 272 darab fix IP-címet jelent, így nem kell attól tartani, hogy valaha is elfogynak az új szabványú címek. (Összehasonlításképpen: az IPv4 rendszerben összesen 232 darab cím osztható ki.)

A szolgáltató közleménye szerint az IP-cím az interneten olyan, mint a telefonos hálózatokban a telefonszám. A jelenleg az interneten elterjedt IPv4 szabvány közelítőleg 4,2 milliárd ilyen egyedi azonosító kiosztását teszi lehetővé. Tekintettel azonban arra, hogy a világháló rohamos ütemben bővül, 2 éven belül elfogynak a kiosztható IP-címek. Többek között ennek a problémának a megoldására dolgozták ki az új IPv6-os szabványt, amely szinte kimeríthetetlen számú IP-cím kezelésére képes. Az IPv6 szabvány bevezetése hasonló ahhoz, ahogy a gyorsan bővülő piac szükségessé tette a több számjegyű telefonszámok bevezetését a 20. században.

Az Externet weboldalán folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők az IP-címek fogyását, a nap 24 órájában megtekinthető a felhasználtság aktuális állapota. A számláló jelenlegi állása szerint 758 nap múlva fogynak el az IPv4-es hálózat címek. Ennek hatása nem hazánkban lesz először érezhető, hanem feltehetőleg az USA-ban és Kínában, ahol vészesen csökken a kiosztható IP-tartomány.

Az IPv6 bevezetése nem azt jelenti, hogy a teljes infrastruktúráját IPv6-ra váltja az Externet, hanem csupán azt, hogy a jelenlegi IPv4-szolgáltatásaival párhuzamosan már IPv6-on keresztül is elérhetőek lesznek az Externet ügyfelei. A 6-os szabvány bevezetése ellenére az IPv4 várhatóan soha nem fog eltűnni – áll a cég közleményében.

Azóta történt

Előzmények