A Google-nak nekiugrott a politika is

Az amerikai igazságügyi tárca pert indít a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt.

Tegnap futott végig a sajtón, hogy az amerikai igazságügyi tárca és 11 amerikai tagállam pert indít a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt – jelentette be az MTI beszámolója szerint Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes kedden újságíróknak.

Jeffrey Rosen leszögezte: a Google „a versenyre nézve kártékony kizárólagos gyakorlatával fenntartotta monopolhatalmát” a keresőszolgáltatásokban (közel 70 százalékos a részesedése az amerikai piacon) és az ehhez kapcsolódó reklámok területén. Hozzáfűzte, hogy ez a monopólium elfojtja a lehetséges innovációkat a jövőben. A miniszterhelyettes „az internethez vezető kapu monopolista őrének” minősítette a Google-t. Elmondta, hogy a perkeresetben szerepel a Google és az Apple közötti megállapodás kifogásolása is. A két cég közötti megállapodás értelmében az Apple a számítógépeiben és az okostelefonjain alapértelmezéssé teszi a Google megjelenítését a Safari szolgáltatásában.

Nem ez az első eset, hogy részlegesen vagy szövetségi szinten támadják meg a Google-t versenykorlátozó tevékenységre hivatkozva, de a mostani minden eddiginél kiterjedtebbnek tűnik, talán csak a Microsoft ellen még az 1990-es években indított trösztellenes eljárásokhoz hasonlítható – igaz, azok az eljárások sem jártak drasztikus következményekkel, például a vállalat kötelező feldarabolásával, mivel közös megegyezés zárta le őket.

A 11 tagállam által támogatott perkereset hangsúlyozza, hogy az elérhető szolgáltatások szűkítésével a Google megkárosítja a fogyasztókat. A hirdetők számára pedig – éppen monopóliuma okán – a Google magasabb árat számolhat fel a konkurencia hiánya miatt.

A Google közleményben reagált a perkeresetre, ebben „mélyen elhibázottnak” minősítették a lépést, leszögezve hogy „az emberek azért használják a Google szolgáltatásait, mert ezt választják, és nem azért, mert erre kényszerítik őket, vagy ne találnának más lehetőséget”.

Azóta történt

Előzmények