Lekapcsolják a zeneletöltőket Írországban

570 ezer felhasználót, az ír piac 41 százalékát széles sávú internettel kiszolgáló Eircom beleegyezett abba, hogy lekapcsolja a világhálóról azokat a felhasználókat, akik illegálisan töltenek le zenéket a webről.
A megegyezés mögött álló négyes, az EMI, a Sony, az Universal és a Warner lemezcégek eredetileg egy olyan kémszoftver telepítésére akarták rábeszélni az Eircomot, amely a szerzői jogvédelem alatt álló felvételek digitális ujjlenyomatát képes észlelni, miközben azok a szolgáltató hálózatában vándorolnak. A cég attól tartva, hogy a nyomkövető program galibát okozhat a széles sávú szolgáltatásban, illetve személyes adatokat sérthet meg, inkább biztosítékot adott arra, hogy lekapcsolják a netről a renitens felhasználókat. A kiadók és a szolgáltató között létrejött megállapodás szerint a lemezcégek elküldik az Eircomnak a szerintük gyanús IP-címeket, a cég pedig kétszer felszólít, majd kőkeményen leválaszt.
Az ír zeneipari szervezeteket tömörítő IRMA elégedett; a lemezcégek természetesen további szolgáltatókat kívánnak bevonni a projektbe szerte Írországban.

Azóta történt

Előzmények