Lelép Írországból a Dell?

Az ír csoda sem tart örökké. Nem elég, hogy a globális pénzügyi válság begyűrűzött a szigetországba is, a múlt héten a helyi sajtóban bombaként robbant a hír, hogy az egyik legnagyobb amerikai befektető, a világ második legnagyobb PC-gyártójaként jegyzett Dell bezárná a nyugati parti Limerickben található számítógépgyárát, amelyben notebookok, asztali számítógépek és szerverek készülnek.

A gyárbezárás összhangban lenne azzal a stratégiaváltással, melyben – írta hetekkel ezelőtt a Wall Street Journal – a vállalat teljesen átalakítaná gyártási tevékenységét. A reform része, hogy másfél éven belül szerződéses gyártócégeknek adná el gyártóüzemei java részét, a többit pedig bezárná, hogy javítsa működési hatékonyságát.

Ha a limericki üzem ajtajára is lakat kerül, az a régió gazdasága számára fájó csapás lenne. A vállalat közvetlenül 3000 alkalmazottnak ad munkát, ezek kétharmada a gyártósorok mellett dolgozik, közvetetten azonban rengeteg helyi beszállítónak. Becslések szerint a vidék minden 100 dolgozójából 6 munkája az 1990-ben létesített Dell-gyárhoz kapcsolódik. Az amerikai PC-gyártó – amely azóta összesen, az 1350 főt foglalkoztató dublini központtal együtt, 75 millió eurónyi állami ösztönzést kapott – a mai napig a terület legnagyobb foglalkoztatója.

Miután a gyárbezárás híre szárnyra kapott, Mary Coughlan miniszterelnök-helyettes találkozott a Dell vezetőivel, de a zárt ajtók mögött zajló egyeztetés után annak bizalmas voltára való hivatkozással egyik fél sem nyilatkozott a fejleményekről. Az elkövetkező hetekben Dublin és cég vezetői tovább tárgyalnak az írországi gyár jövőjéről – írja a helyi sajtó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények