Szabadon konfigurálható notebookokat árul a konfigurator.hu

Disztribútori megállapodást kötött a Dellel a notebook.hu Kft. – jelentette be ma sajtótájékoztatóján a noteszgépek és azok kiegészítőinek kereskedelemével foglalkozó cég. Amint Kenéz Krisztián ügyvezető igazgató elmondta, bár eddig is szolgáltak ki viszonteladókat, disztribútorként szélesebb a mozgásterük, hiszen közvetlenül a gyártótól rendelhetnek. „Kézzelfogható forgalomnövekedést várunk ettől: a célunk az, hogy a Dell noteszgépek jelenleg nagyjából évi 4000 darabos eladási volumenét 2010-re megduplázzuk” – vázolta a célkitűzéseket.

A disztribúció elnyerése tette lehetővé a teljesen testre szabható Dell-hardvereket kínáló webbolt, a konfigurator.hu megnyitását is, amely a világ második legnagyobbjaként számon tartott amerikai PC-gyártó build-to-order gyártási modelljében rejlő lehetőségeket használja ki. Az online márkaboltban a vásárlók az alkatrészek, szoftverek és kiegészítők kiválasztásával maguk konfigurálhatják, állíthatják össze a kiszemelt terméket, amelyet optimális esetben 1-2 héten belül kézhez is vehetnek. Hasonló webshopok külföldön már működnek, de itthon – ahol hagyományos csatornákon keresztül értékesített eddig a Dell – ez az első.

Rendelésre gyártanak

Noha a notebook.hu korábban csak hordozható eszközök értékesítésével foglalkozott, a konfigurator.hu oldalon a notebookok mellett a Dell kínálatában szereplő asztali gépek, monitorok, szerverek, sőt nyomtatók is megtalálhatók szabadon konfigurálható konstrukcióban. Egy számítógép esetében például a vásárló nemcsak a processzor típusát, a merevlemez kapacitását, az operációs rendszert vagy a garancia időtartamát választhatja ki, hanem akár azt is, hogy hogyan legyen particionálva a merevlemez, alapértelmezés szerint melyik meghajtóról bootoljon a rendszer vagy szükség van-e Wake-on-LAN lehetőségre, de lehet kérni előtelepített vírusirtót és irodai szoftvert is.

„A konfigurator.hu elindításával az a célunk, hogy a magyar piacon először valóban testre szabott termékeket tudjunk kínálni. Márkás számítógépek és hardverek esetében arra itthon még nem volt példa, hogy a vásárlónak lehetősége lett volna közvetlenül a »gyártósorhoz« eljuttatni egyedi kéréseit. Ahhoz hasonló ez, mint amikor autóvásárlásnál magunk választhatjuk meg a kiszemelt jármű felszereltségét” – mondta a webáruházról Kenéz.

Vidéken terjeszkednek

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a notebook.hu az idén hozzáfogott korábban csak a fővárosra koncentráló szakbolthálózata bővítéséhez, és öt nagyobb vidéki városban – Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben – nyitott eddig üzletet, az év végéig pedig még két további megnyitását tervezi. A cég erre az évre nagyjából 20 ezer noteszgép eladásával számol, és 3,3 milliárd forintos árbevételt vár. Mint Kenéz elmondta: a Sulinet-korszak lezárultával jelentősen visszaesett a forgalom, a 2006-os rekordszintet – ez volt az utolsó sulinetes év – várhatón csak jövőre tudják majd újra elérni és túlszárnyalni: 2009-ben már legalább 4 milliárd forintos árbevételt terveznek.

Azóta történt

  • Lelép Írországból a Dell?

    A limericki régió gazdaságának nagy pofon lenne, ha a legnagyobb foglalkoztató bezárná számítógépgyárát. A kormány megijedt, folynak az egyeztetések.

  • Jól viseli a válságot a Dell

    A PC-gyártó fegyelmezetten hajtja végre költségcsökkentő programját, ami tetszik a piacnak.

Előzmények