A HP nagyot bukott Európában a netbookok miatt


Noti-neti

A Gartner közzétette a PC-piac harmadik negyedévének eredményeit, s ebből általánosságban az derül ki, hogy bár az eladások ebben az időszakban tovább nőttek, ez csak annak köszönhető, hogy hatalmas karriert futottak be a netbookok, mint amilyen az Asus Eee PC.

Hirdetés

Az x86-os szerverek és PC-k forgalma összességében 15 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, s a gyártók összesen 80,6 millió gépet tudtak értékesíteni. A HP továbbra is piacvezető maradt, ám megfizették annak az árát, hogy a netbookok piacára késlekedve léptek be: ennek köszönhetően elveszítették első helyüket Európában. A Gartner elemzői ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy az most még nem világos, hogy a netbookok új piacot teremtettek, vagy pedig a nagyobb tudású, ám drágább laptopok részesedésének megcsonkításával alakítják ki pozícióikat.

A gazdasági krach ezekben az eredményekben természetesen még nem mutatkozik meg, ám az figyelemre méltó, hogy a válság jeleit  már korábban érzékelő Egyesült Államokban az elmúlt negyedévekhez képest igen csekély mértékű volt az eladások növekedése.

A cégek világrangsorát a HP vezeti (18,4 százalékos piaci részesedés, 14,78 millió eladott gép), a második a Dell (13,6%, 10,99 millió gép), a harmadik pedig az Acer (12,5%, 10,03 millió gép). A Lenovo és a Toshiba szerepel még az első ötben (5,89 millió, illetve 3,67 millió eladott számítógép).

Az Egyesült Államokban a Dell áll az első helyen (29,5%), a HP a második (25,7%), s az Apple a harmadik (9,5%), mögötte pedig az Acer (8,9%).

A HP a 25,9 százalékos növekedést produkáló EMEA régióban veszített nagyot, a netbookoknak köszönhetően e területen az Acer 20,6 százalékos piaci részesedést szerzett, míg a HP csak 18,7 százalékig jutott.

Azóta történt

Előzmények