Ki ölte meg Megan Meiert?


Megan Meier és Lori Drew

Egyelőre lezárulni látszik az az egész Amerikát felkavaró történet, melynek  kezdete az volt, hogy egy tinédzser lány 2006-ban öngyilkos lett. Annak idején megírtuk, hogy Megan Meier állítólag azért jutott el idáig, mert barátnőjének anyja a MySpace közösségi portálon egy fiúként jelentkező avatar mögé bújva addig terrorizálta, míg végül is felakasztotta magát.

Az internetet illetően példaértékű, az amerikai joggyakorlatot figyelembe véve pedig precedensértékű ítéletben a bíróság több vádpontban is bűnösnek találta Lori Drew-t: a figyelemre méltó döntés szerint a 49 éves hölgy háromszorosan követte el a a jogosulatlan számítógépes adatkezelés bűntettét, ugyanakkor felmentették a súlyosabb vétség, az összeesküvés vádja alól. Így elkerülte az akár 20 évig terjedő börtönbüntetést, s a jelenlegi határozat alapján egy év felfüggesztett elzárás, illetve háromszor 100 ezer dolláros pénzbüntetés várhat rá.

A hírhedtté vált ügyben azért indult eljárás, mivel a 2006 októberében magával végző 13 éves Megan Meier tettét állítólag azért követte el, mert egy általa az internetről csak névről ismert 16 éves fiú, „Josh Evans” zaklatásait nem volt képes tovább elviselni. A nyomozás megállapította, hogy Josh fiktív karakterét a lány szomszédja, annak lánya, illetve a nő munkatársa alkották meg, akik így a MySpace-en keresztül léptek kapcsolatba Megannel. E beszélgetések folyamán „Josh” – a kezdeti összemelegedés után – zaklatta, szidalmazta, becsmérelte a lányt, aki – a vád szerint – emiatt követett el öngyilkosságot. Ez utóbbi állítást nem sikerült bizonyítani a bíróságon, de a MySpace felhasználói szabályzatának megsértését igen (személyes információkat szereztek meg egy felhasználóról, s ezzel visszaéltek), s ez alapján született meg az ítélet.

Ugyanakkor az tény, hogy a korábban depresszióval kezelt Megan azok után akasztotta fel magát, hogy kapott egy üzenetet „Joshtól”, melyben az állt, hogy jobb lenne a világ nélküle – Lori Drew alkalmazottja, a húsz éves Ashley Grills vádalku megkötése után elismerte, hogy ezt az üzenetet valójában ő küldte Megannek. Drew perbe nem fogott lánya, Sarah azt vallotta, hogy „Josh” alakját anyja találta ki, ám ezek után két héttel mégis úgy döntött, hogy nem jó ötlet, s jelezte Grillsnek, hogy fejezzék be. Ennek homlokegyenest ellentmond az asszisztens vallomása, aki arról beszélt, hogy Lori Drew szorgalmazta a zaklatásokat, mivel tudta, hogy Megan Meier depressziós és öngyilkosságra hajlamos – ez utóbbit támasztotta alá a nyomozás is, mely szerint Drew akciójával barátainak és munkatársainak is eldicsekedett, s az öngyilkosság után intézkedett arról, hogy „Josh” eltűnjön a MySpace-ről, nehogy eljussanak hozzájuk.

Az ügy a maga nemében egyedülálló, mivel még sosem fordult elő, hogy a hackerek, a crackerek és a kiberbűnözők ellen hozott törvényt ilyen módon alkalmazzák. Drew ügyvédei épp azzal érveltek, hogy nem bizonyítható védencük viselkedése és a lány öngyilkossága közötti összefüggés, illetve azzal, hogy ha bűnösnek találják az asszonyt, akkor a törvény alkalmazhatósága beláthatatlan mértékben kiszélesedik: vagyis szinte minden internetes cselekvés, akció, megszólalás bekerülhet bűncselekmények körébe.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a szinte minden elemében rendhagyó ügy nem csak precedenst teremtett, hanem egy olyan jogi diskurzust is elindított, mely a hasonló, a net által felvetett új jelenségek szabályozásának átgondolásáról fog szólni.

Azóta történt

Előzmények