Fizessen különadót, aki IE 7-et használ!

Egy ausztrál webáruház, a műszaki termékeket áruló Kogan.com 6,8 százalékos „adóval” terheli azokat a vásárlásokat, melyeket a felhasználók Internet Explorer 7-ből indítanak. Az üzemeltető cég szerint a díj célja, hogy a böngészőmatuzsálem támogatására fordított munka költségeinek legalább egy részét visszanyerjék. Az adó összege úgy állt össze, hogy a szoftver 2006 őszi megjelenése óta eltelt minden hónap után 0,1 százalékot számolnak fel.

Az önreklámnak sem utolsó akcióról Ruslan Kogan vezérigazgató – akitől nem idegen a harsány publicitáskeltés – azt mondta a BBC-nek, hogy az ötlet az oldal átalakítása közben fogant. A látogatóknak ugyan csak körülbelül 3 százaléka használ IE 7-et, de a programozóknak így is időt és energiát kellett ölniük abba, hogy a szájt a közel hatéves, „őskori böngészőn” megfelelően jelenjen meg. Annyi munkát és energiát vitt el az IE 7-re optimalizálás, mint amennyit az összes többi böngészőre együttvéve fordítottunk – állította.

Azt, hogy az adót nem kell véresen komolyan venni, Kogan is elismerte. Mint mondta: nem hiszi, hogy sokan fogják kicsengetni a böngésződíjat, az akció inkább azt a célt szolgálja, hogy a böngésző frissítésére vagy lecserélésére bírják rá a látogatókat. Erre figyelmeztet az IE 7 használóknál felugró ablak is, melyen a következő olvasható: „Még mindig IE 7-et használ, ezek szerint ön vagy a rendszergazdája az elmúlt öt évben kómában volt.” Az ablak alján linkek mutatnak a népszerűbb rivális böngészők letöltési oldalára.

Az IE 7 Magyarországon sem kopott még ki az internetezők számítógépeiről: a rankings.hu június eleji adatai szerint a netre kapcsolódó hazai gépek 4,52 százalékán fut a Microsoft böngészőjének e verziója. Sőt, még él a valódi őskövületnek számító, 11 évvel ezelőtt kiadott 6-os verzió is, a magyar felhasználók 1,36 százaléka nem tudott megválni tőle.

Előzmények