PIN kóddal gyorsabbra „cserélhetők” az Intel processzorai

Egy a fogyasztói piacon újdonságnak számító – de a nagyvállalati informatikában nem ismeretlen – „processzorbővítési” konstrukció bevezetésével kísérletezik az Intel. Ennek lényege, hogy a vásárló az új számítógépéhez egy ún. upgrade-kártyát is vehet, és az ezen található kód és egy szoftver segítségével aktiválhatja a gépben lévő központi CPU egyes, gyárilag letiltott erőforrásait, azaz javíthatja a konfiguráció teljesítményét.

A vállalat szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a konstrukciót – mely „választási lehetőséget és rugalmasságot” ad a felhasználóknak – egyelőre csak ízlelgetik. A kísérleti fázisban a lehetőség csak egyetlen Pentium processzor, a hivatalosan még be sem mutatott G6951, illetve néhány gyártó erre épülő noteszgépei esetében vehető igénybe. A teszt területileg is korlátozott, csak néhány országban és ott is csak a kiválasztott kiskereskedelmi láncokban indították el.

Intel
Forrás: Engadget

Hogy pontosan hol, azt az Intel nem árulta el, de a beszámolók szerint az upgrade-kártyák az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban és Hollandiában bukkantak fel, mégpedig a Gateway SX2841-09e típusjelű modelljei mellett. Azt sem tudni, hogy az Acer tulajdonában lévő Gatewayen kívül más gyártó is részt vesz-e a kísérletben.

Az 50 dollárért megvásárolható kártyán egy PIN kód található. Ezt egy, az Intel weboldaláról letölthető szoftverbe kell begépelni, ez végzi el a processzor „frissítését”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bekapcsolja ez az alapértelmezés szerint nem aktív HyperThreadinget (többszálú végrehajtást támogató technológia) és a meglévő 3 MB mellé további 1 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat a chipen – ez pedig gyorsíthatja a rendszer reakcióidejét több alkalmazás egyidejű futtatása esetén.

Az Intel azt mondja: a konstrukció szélesebb körben a negyedik negyedévben válik majd elérhetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények