Másnak is gyárt chipeket az Intel

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, az Intel jövőre az akkor elérhető legkorszerűbb technológiával egy külső megrendelőnek is fog chipeket gyártani. Az óriásvállalat kapacitását egy specializált programozható logikai áramköröket (FPGA) fejlesztő start-up, az Achronix fogja igénybe venni. Az együttműködésről beszámoló híradások szinte kivétel nélkül megjegyzik: arra korábban sosem volt példa, hogy a gyártástechnológiai vezető szerepére büszke Intel külső féllel is megosztotta volna a legmodernebb gyártósorait. Néhány szakértő azt mondja: ez csak a kezdet, és a cég hosszú távon egyfajta szerződéses „elitgyártóvá” válik majd.

A megállapodás szerint az Intel 22 nanométeres csíkszélességű gyártósorain készülnek majd az Achronix Speedster22i platformjához tartozó FPGA-k. A megrendelő azt reméli, hogy ez számos előnnyel jár majd. Egyrészt a fejlett gyártástechnológia miatt magasabb frekvencián üzemelhetnek a chipek alacsonyabb fogyasztás és gyártási költségek mellett, másrészt a beszállítóknak szigorúbb biztonsági követelményeket előíró intézmények és szervek igényeinek is megfelel majd az áramkör, mivel az USA-ban a katonai felhasználású eszközök esetében követelmény lehet a teljes egészében egyesült államokbeli gyártás.

Az Intel szerint a megállapodást nem kell túldimenzionálni, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cég érdeklődne a szerződéses chipgyártói szegmens iránt. „Rendkívül módon értékeljük, hogy a gyártástechnológiánk és a gyárarzenálunk irigység tárgya a chipiparban” – mondta a New York Times-nak a cég szóvivője, hozzátéve, hogy a gyártási partnerség a vállalat kapacitásának kevesebb mint 1 százalékát veszi majd igénybe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények