Az Intel újabb 5 milliárd eurót kér, hogy gyárat építsen

Újabb 5 milliárd eurós kedvezményt vár az Intel Németországtól azért, hogy felépítse a tervezett chipgyárát.

A Bloomberg forrásai szerint az Intel további 4-5 milliárd eurós kedvezményt vár a német kormánytól azért, hogy felépítse a Németországba tervezett chipgyárát.

A Magdeburgba tervezett építkezést tavaly halasztották el, pedig 6,8 milliárd eurónyi kedvezményt kaptak rá. Most a gazdasági nehézségek miatt több támogatást kérnek, de ezt egy ideje már lehetett tudni.

Az Intel szerint a globális gazdaság fennakadásai megnövekedett költségeket eredményeztek, de ők elkötelezettek a projekt mellett, és értékelik a konstruktív párbeszédet a kormány részéről. A német chipgyár egyébként része az Európába szánt, 88 milliárd dolláros beruházásoknak, ahogy az ír gyár bővítése és egy francia kutatóközpont, olasz összeszerelőüzem létrehozása is.

Az Intel eredetileg 17 milliárd eurót költött volna Németországban, de a Bloomberg szerint már 30 milliárd euróról van szó. Eredetileg a projekt árának 40 százalékát várták támogatásként, kedvezményként, az EU-s chiptörvény révén. Most adókedvezményeket, kormányzati kedvezményeket és energiakedvezményeket is szeretnének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények