Intel első negyedéves eredmények: kéz a kézben a PC-s piaccal

Közzétette idei első negyedévének pénzügyi eredményeit az Intel. A számok összhangban vannak az év elején kiadott előrejelzéssel, és szinte minden területen jelentős csökkenést mutatnak. A PC-s piac látványos zuhanása miatt senki sem várt csodát a legnagyobb chipgyártótól, a részvénypiacon a várható negatív hírt már rég beárazták, a kérdés csak az volt, tulajdonképpen mekkora esésről is van szó.

Elég nagyról. Az előző negyedévhez képest a cég bevétele 7%-kal 12,6 milliárd dollárra, nettó nyeresége pedig 17%-kal, 2,5 milliárdtól 2 milliárd dollárra csökkent. Éves összehasonlításban még nagyobb az esés, az egy évvel korábbi első negyedéves periódusban még 2,7 milliárd volt a vállalat nettó nyeresége. A PC Client Group bevétele összesen 8 milliárd dollár, ami a korábbi év azonos időszakához képest 6 százalékos csökkenést jelent. A felhőalapú tárolók és egyéb kapcsolódó, nagy adatközpontokat igénylő szolgáltatások terjedése miatt a Data Center Group bevétele – bár az előző negyedévhez képest némi csökkenést mutat – éves összehasonlításban tisztességes, 7,5 növekedést produkált.

Paul Otellini, az Intel májusban leköszönő elnök-vezérigazgatója szerint a gyenge piaci környezetben is jól teljesített. „Már itt vannak a legújabb generációs PC processzoraink, bemutattuk a mikroszerverekbe szánt új termékcsaládot és ebben a negyedévben érkeznek az új táblagépekbe és okostelefonokba építhető processzoraink is. A 14 nanométeres gyártástechnológiára való átállás nagymértékben emeli az Intel architektúra által a vásárlóink számára nyújtott értéket.” tette hozzá az Inteltől négy évtized után távozó vezető.

Az Intel vezetői a konferenciahívás során optimistán álltak az év hátralevő részéhez. Reményeik szerint az új Haswell és Bay Trail architektúrájú processzorokra épülő termékek, valamint az erőre kapó gazdaság újra növekedési pályára állíthatja a vállalatot és egyben a PC-s piacot is. Stacy J. Smith pénzügyi igazgató a telefonkonferencián a teljes évre kétszámjegyű növekedést valószínűsített, ugyanakkor az Intel közleményében az áll, hogy 2013-ra „alacsony, egyszámjegyű növekedésre” számítanak. Smith egy elemző kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Haswellre és Bay Trailre épülő Windows 8-as termékek várhatóan a 300-400 dolláros sávba süllyednek, ami tavaly még elérhetetlen volt.

Azt is elismerték azonban, hogy az Intel a mobilpiacon alapos késésben van, de a fejlesztések folyamatosak, és az új chipek egyre versenyképesebbek lesznek a jelenleg gyakorlatilag egyeduralkodó ARM-alapú megoldásokkal. Egy múlt heti hazai sajtóeseményen az Intel képviselői erről a kérdésről hasonlóan nyilatkoztak, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalat kiemelt figyelmet szentel a mobil eszközök üzemidejének látványos növelésére, akár azon áron is, hogy nem az ő processzoruk lesz a leggyorsabb a piacon. Az Intel az elmúlt negyedévben 4,5 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre és akvizícióra, és ez az összeg éves szinten mintegy 19 milliárd dollárra fog nőni.

Az Intelnek szüksége is van arra, hogy a tabletekbe és okostelefonokba szánt termékei minél hamarabb általánosan elfogadott alternatívái legyenek az ARM-alapú processzoroknak. A vállalat kissé késve eszmélt a hordozható eszközök forradalmára, 2012-ben bevételének kétharmada származott a PC-kbe szánt processzorok értékesítéséből. Tavaly az Intel nem volt abban a helyzetben, hogy sikerrel szálljon ringbe olyan gyorsan növekvő kategóriákban, mint a tabletek és hibrid számítógépek, mondta Otellini. A vezérigazgató szerint azonban mára mindez megváltozott, és a vállalat versenyképesebb, mint valaha.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények