A legmodernebb chipeket akarja gyártani az EU, mással nem elégszik meg

Nem szabad kutatásra és régebbi technológiákra berendezkedni, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint csúcskategóriás chipeket kell gyártani.

Miután az európai chiptörvényt a múlt hónapban már elfogadták, Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint Európának csúcschipeket kell gyártania, és nem szabad megelégedni a kutatásokkal és a régebbi chipek termelésével.

Az EU a chiptörvénnyel ugyanis azt üzeni mindenkinek, hogy Európa nyitott az üzletre. Ezt megüzente egy félvezetőcégeknek szóló konferencián is.

Hasonló tervei vannak az USA és Kína mellett Tajvannak, Dél-Koreának, Japánnak és Indiának is.

Breton szerint a cél az, hogy az EU a chipgyártásból globális szinten 20 százalékban vegye ki a részét a jelenlegi 10 százalék helyett. Szakértők szerint az EU csomagja kevésbé támogató, mint az amerikai és a kínai.

Az EU a remek kutatásokkal nem elégszik meg, gyárakat és termelést akar, a gyártási bázis közvetlen támogatásával. Visszautasította Breton azt a javaslatot, hogy a régebbi chipekre és ezek révén az autóiparra kellene koncentrálni, mondván, hogy nem szakadhat le Európa a gyártástechnológia terén. Breton szerint a szövetségesekkel együtt dolgoznak, de megvédik ipari érdekeiket és vezetésüket.

Hozzátette: a chiptörvény hatására új projektekbe kezd az Intel, az Infineon, az ST Microelectronics, a GlobalFoundries – de a TSMC is fontolgat már német gyárat.

Azóta történt

Előzmények