Intel: a Windows 8 nincs befejezve

Az Intel vezérigazgatója szerint a Windows 8 operációs rendszert a Microsoft úgy dobja piacra, hogy az „nincs teljesen kész” – írja Bloomberg. A gazdasági hírügynökség beszámolója szerint Paul Otellini erről vállalata tajvani dolgozóinak beszélt egy belsős meetingen, az ott elhangzottakat az egyik, nevét nem vállaló résztvevő osztotta meg a lappal. A cégvezető állítólag azt is mondta: van még mit fejleszteni a rendszeren.

Paul Otellini
Paul Otellini (Fotó: Intel)

Otellini ugyanakkor egyetért a Microsoft döntésével. Úgy véli, a szoftvercég jól teszi, hogy befejezetlenül is kiadja az új operációs rendszert, hiszen a hiányosságokat később is tudja pótolni. Az Intel-vezér itt feltehetően arra utalt, hogy hiba lett volna a Windows 8 kiadásával lemaradni az idei karácsonyi szezonról, amely hagyományosan a legerősebb a PC-piacon is.

Hasonló kritikákat fogalmazott meg korábban néhány szakértő is, többek között a Directions at Microsoft egyik elemzője. Michael Cherry azt mondja, hogy noha a Windows 8 alapvetően egyben van, az ökoszisztéma ugyanakkor lyukas, így például kevés az egykor Metróként ismert Modern UI-ra írt komoly alkalmazás, és a hardverek működéséhez szükséges driverek sem kiforrottak még.

Paul Otellini szavait a Bloomberg megkeresésére nem kívánta kommentálni az Intel. A chipgyártó vállalat szóvivője azt válaszolta, hogy szerintük az új Windows „hatalmas üzleti lehetőséget tartogat számukra”. A Microsoft pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows 8 előzeteseit több mint 16 millióan használták aktívan, így ez az operációs rendszer a vállalat történetében a legalaposabban tesztelt és „leginkább kész” kiadás.

Az Intel e hónap elején jelentette be, hogy a harmadik negyedévre a korábban prognosztizáltnál bő 1 milliárd dollárral gyengébb forgalmat vár. Ez azonban nincs összefüggésben a Windows 8-cal kapcsolatos várakozásokkal, hiszen a Microsoft új operációs rendszerének kiskereskedelmi forgalmazása október 26-án, azaz a negyedik negyedévben kezdődik meg. A chipgyártó a fejlődő piacok gyengébb szereplését, illetve az üzleti PC-piac lassulását jelölte meg az árbevétel-csökkenés fő okaként.

Azóta történt

Előzmények