Atom processzort a szerverekbe?

SeaMicroEgy három és fél éve alapított kaliforniai vállalkozás egy olyan, Intel Atom processzorokra épülő, nagy sűrűségű szervert jelentett be, amelynek fogyasztása 75 százalékkal alacsonyabb a hasonló teljesítményű nagyvasakénál. E CPU-kat hagyományosan netbookokban és nettopokban használják, de a SeaMicro szerint a cloudinfrastruktúrában és a webes alkalmazásokban leggyakoribb műveletek elvégzésére nincs ezeknél energiahatékonyabb chip.

A cég azt mondja: a szervereket hagyományosan (jellemzően vállalati környezetben) egészen más jellegű feladatok elvégzésére használták, mint amilyenekre ma az internetes alkalmazások esetében szükség van. Korábban a kiszolgálók viszonylag kevés, de jelentős teljesítményt igénylő műveletet hajtottak végre, míg ma sokkal inkább nagy számú, akár egy időben több ezer „apróbb” kérést kell kiszolgálniuk. Az Intel Xeon vagy AMD Opteron szerverprocesszorokra épülő gépek ez utóbbiakban nem elég hatékonyak, legalábbis ami a fogyasztásra vetített teljesítményt illeti.

Hirdetés

„Az Atom megfelelő a mindennapi problémák megoldására, de nem jó a komolyabb feladatok elvégzésére. Az internet viszont a mindennapi problémákról szól” – indokolta a chipválasztást a PC World-nek Andrew Feldman, a SeaMicro vezérigazgatója.

De a processzor cseréje önmagában nem elég, hiszen a központi chip a szerverek fogyasztásának csupán harmadáért felelős – mondja a cég. Ezt figyelembe véve a másik kétharmadra is hangsúlyt fektettek, és egy olyan egyedi, alkalmazásspecifikus chipet fejlesztettek ki, amely virtualizálja a hagyományosan chipkészletben megvalósított I/O-funkciók többségét. E megoldással az alaplapok alkatrészeinek 90 százalékától szabadultak meg, és tudták így a lapot hitelkártya méretűre zsugorítani. Fontos integrált áramkör csupán három, a DRAM, a speciális ASIC és az Atom processzor maradt.

Nyolc Atom chip egy kártyán (Fotó: VentureBeat)
Nyolc Atom chip egy kártyán (Fotó: VentureBeat)

Az SM10000 névre keresztelt, 10U magas kiszolgálóba utóbbiakból (egészen pontosan az egymagos, 1,6 GHz-en futó Atom Z530-ből) 512 darabot és 1 terabyte memóriát pakoltak. Az alaplapokat egy, a cég által kifejlesztett, egyedi hálózat kapcsolja össze, amely 1,28 terabit/sec sávszélességet biztosít. Egy rackszekrénybe négy ilyen szerver, azaz összesen 2048 Atom chip pakolható bele, de akár más x86-os vagy ARM processzorok felhasználására is lehetőség van.

A SeaMicro a kiszolgálók forgalmazását július végén kezdi meg az Egyesült Államokban és néhány másik országban, a belépő szintű kiépítés 139 ezer dollárba kerül majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények