Hol vannak az ARM-os netbookok?

Tavaly a Qualcomm és még néhány chipfejlesztő vállalat olyan új minilaptopok eljövetelét ígérte, amelyek a bekapcsolás után szinte azonnal használhatók, és jóval tovább kitartanak egy akkumulátortöltéssel, mint az eredeti és mára elterjedt, Intel Atom processzorra épülő netbookok. A kezdetben megkülönböztetésül smartbook néven reklámozott, de ma jogviták miatt inkább körülírással hivatkozott termékek közös jellemzője az, hogy ARM-architektúrájú központi egységet használnak, és részben ebből fakadóan Linuxot vagy valamilyen Linux-alapú operációs rendszert futtatnak. Pontosabban: használnának és futtatnának, ugyanis a mai napig egyetlen ilyen készülék sem került piacra.

Ennek okairól kérdezte a ZDNet UK tegnap a chipplatformot fejlesztő ARM marketingvezetőjét. Ian Drew a szaklapnak azt mondta: a termékek csúszása részben azzal magyarázható, hogy az Adobe késik az ARM-támogatás bevezetésével. „Mivel internetezésre való eszközökről beszélünk, nem lenne baj, ha az internetes tartalmakat meg tudnák jeleníteni. A Flash optimalizálásának csúszásával megakadt a munka” – magyarázta. Drew abban bízott, hogy a Flash Player ARM-ra szabott változata már 2009-re elkészül, ám a jelenlegi menetrend szerint csak az idei második félévben van erre esély.


Egy ARM-alapú netbookígéret, a Lenovo Skylight

Egy másik ok, hogy az Apple iPad által elindított táblagépőrület elbizonytalanította az újfajta netbookok mellett elkötelezett gyártók egy részét, ezek most újragondolják a terveiket. Kétségtelen tény: a múlt hónapban egy másik ARM-vezető beszélt arról, hogy még az idén több mint ötven ARM-alapú internettábla kerül piacra. A bizonytalansághoz az is hozzájárulhat, hogy egyes szakértők szerint a netbook, mely a globális gazdasági krízis idején szerény teljesítményű, de megfizethető árú alternatíva volt a vásárlók számára, teljesítette a küldetését, és – legalábbis a fejlett piacokon – kimegy a divatból.

Ian Drew azt mondja: az sem segít, hogy a Linux változatlanul nem vált népszerűvé és általánosan elfogadottá ebben a műfajban sem. „Legalább már tudjuk azt, amit két évvel ezelőtt nem tudtunk. Sokat tanultunk arról is, hogy hogyan kell együtt dolgozni a szoftverfejlesztő cégekkel. Persze csalódott vagyok amiatt, hogy egyelőre az áruházláncokban nem lehet ARM-os gépeket vásárolni, de biztos vagyok benne, hogy valami történni fog” – mondta nem éppen sziklaszilárd meggyőződéssel a marketingvezető.

Azóta történt

  • Megjelent a MeeGo 1.0

    Az Intel és a Nokia rendszere egyelőre netbookokon próbálható ki. Félévente jönnek majd az újabb verziók.

  • Atom processzort a szerverekbe?

    Egy amerikai start-up szerint az internetes kor szerverfeladatainak ellátására az alacsony fogyasztású CPU-k jobban megfelelnek.

  • Kipróbálható egy új netbook OS

    Megjelent a HTML 5 felületű, Linux-alapú Jolicloud első nyilvános kiadása.

Előzmények