Egy mérnök magával vitte az Intel legféltettebb titkait az AMD-hez

Egy korábban az Intelnél dolgozó tervezőmérnököt azzal vádol az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), hogy technológiai információkat szerzett meg a vállalattól, miközben titokban már a konkurens cégnek, az AMD-nek végzett fejlesztői munkát – tudósított pénteki riportjában a The Boston Globe.

Az augusztusban megindított eljárás nyomozati iratai szerint Biswamohan Pani 2003 óta az Intel hudsoni kutató- és termékfejlesztő részlegénél dolgozott, ahol részt vett például az Itanium processzor fejlesztési munkáiban is.

A mérnök májusban mondott fel az Intelnél, de csak június 11-én járt le a szerződése, s a fennmaradó időre kivette felhalmozódott szabadnapjait. Ám időközben, június 2-án felvette a munkát az AMD-nél (új munkáltatójáról nem tudtak az Intelnél, nekik Pani azt mondta, hogy egy befektetési alapnál fog dolgozni), és június 8. és 10. között, amikor egyszerre állt mindkét cégnél alkalmazásban, Pani a birtokában lévő jogosultságok és laptop segítségével többek között 13, szigorúan bizalmas dokumentumot töltött le az Intel egyik titkosított rendszeréből, melyek között a legújabb chipek tervrajzai és dokumentációi is szerepeltek. (Ezeket megtalálták a Pani lakásán tartott házkutatás során.)

A mérnök a nyomozóknak az egyik kihallgatáson elismerte a letöltéseket, de azt állította, hogy azokat a szintén az Intelnél dolgozó feleségének szánta, ám a nyomozók szerint Pani felesége olyan projekteken dolgozik a cégnél, melyeknek semmi közük a letöltött dokumentumokhoz. A történetet csak bonyolítja, hogy a The Boston Globe értesülései szerint valamiféle családi dráma(?) is felsejlik, mivel Pani arról panaszkodott főnökének, hogy boldogtalan, mert felesége távol, a cég kaliforniai telephelyén dolgozik, ám amikor az Intel május 29-én beleegyezett, hogy Pani felesége is a massachusettsi Hudsonban kapjon munkát, férje órákkal később felmondott.

Az esetre úgy derült fény, hogy egy másik Intel-alkalmazott fülébe jutott, hogy Pani az AMD-nél is dolgozott, miközben még érvényben volt a régi szerződése, s ezek után nézték meg a mérnök bejelentkezési és letöltési logjait, s az Intel ekkor fordult az FBI-hoz és az Igazságügyi Minisztériumhoz.

A nyomozók nem találtak arra nézve bizonyítékot, hogy az AMD érintett lenne az ügyben, vagyis nincs nyoma annak, hogy a vállalatnál tudtak arról, hogy Pani letöltött fájlokat az Intel gépeiről, sem annak, hogy erre őt új munkáltatói bátorították volna, s arra sem utal semmi, hogy ezeket az adatokat a mérnök átadta volna az AMD-nek.

Michael Silverman, az AMD szóvivője azt nyilatkozta a Computerworld-nek, hogy cége teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal az időközben már elbocsátott Pani ügyében. Az Intel az eljárás végéig nem kívánja kommentálni a történteket.

Azóta történt

Előzmények