Jövőre megjelenhet az AMD Fusion

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az AMD már akkor bejelentette a Fusion néven emlegetett processzorok terveit, amikor 2006-ban felvásárolta az ATI-t, eddig nem sok információ látott napvilágot az új hibrid chipekről. Ezek újdonsága, hogy a klasszikus CPU mellett található bennük egy 3D-s megjelenítésért felelős grafikus mag (GPU) is. A TG Daily most „iparági forrásoktól” mégis megtudott néhány részletet az első Fusion-generációról és annak megjelenési ütemtervéről. A hardveres lap értesülései szerint Shrike kódnéven fejlesztik az első chipet, amely egy kétmagos Phenom processzort és a DirectX 10.1 kompatibilis RV800 GPU-t egyesíti majd egy lapkán.

Az új processzor a legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó, a tajvani TSMC 40 nm csíkszélességű technológiájával készül majd, és 2009-ben jelenik meg, 2010-ben pedig várhatóan kijön a 32 nanométeren gyártott változata is. Ezt követi a radikálisan új, Bulldozer kódnevű magra épülő Falcon, amelyet először 32 nanométeres silicon-on-insulator (SOI) technológiával gyártanak majd.

A The Register úgy tudja, hogy az első Fusion-alapú processzorok már 2009 első felében a boltok polcaira kerülhetnek, mintegy válaszként az Intel hasonló, Nehalem magos hibrid chipjeinek megjelenésére.

Azóta történt

Előzmények