Leépít az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) idén áprilisban jelentette be, hogy működési hatékonyságának javítása érdekében megszabadul 1650 dolgozójától, teljes állománya 10 százalékától. Ezt a leépítést most egy újabb követi: további 500 alkalmazottját teszi lapátra az elmúlt nyolc negyedévben folyamatosan veszteséges chipgyártó. „Világszerte 500 munkahelyet szüntetünk meg a legkülönfélébb osztályokon, szinteken és helyszíneken” – erősítette meg a PC World értesülését a lapnak az AMD egyik szóvivője.

Hirdetés

A vállalat az elmúlt évben sorozatban rekordösszegű – egy alkalommal egymilliárd dollárt meghaladó – mínuszokat jelentett. A veszteség java része az kanadai ATI Technologies 2006-os felvásárlásával kapcsolatos cégérték-amortizációból adódott, de az AMD nem csak az akvizíció miatt került nehéz pénzügyi helyzetbe: egy ideje a fő tevékenységi körének számító processzorbizniszben sem remekel, ahol termékbevezetési csúszások és a rivális Intel verhetetlennek tűnő chipjei miatt nem képes hozni a várt teljesítményt.

A legutóbbi – a pénzügyi válság hatásaitól alig érintett – harmadik negyedév azonban már biztatóan alakult. A szeptember 27-én véget ért trimeszterben az AMD árbevétele 1,78 milliárd dollár volt, jóval több, mint az elemzők által prognosztizált 1,48 milliárd, a mínusz pedig az egy évvel korábbi 396 millió és a megelőző negyedév sokkoló, 1,19 milliárd dolláros szintjéről 67 millióra zsugorodott, ráadásul üzemi szinten – az egyszeri tételeket nem számolva – nyereségessé vált a működés.

Azt a vállalat nem árulta el, hogy a mostani leépítés része volt-e az eredeti költségcsökkentő csomagnak, vagy az iparágra átterjedő pénzügyi válság miatt vált szükségessé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények