Ijesztően védtelenek a kkv-k IT-rendszerei

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Noreg közzétette azt a térképet, amely az általuk készített kalkulátor kitöltőinek adatai alapján készült. A 2007. április 24-től június 13-ig tartó időszakban végzett felmérés eredményeit a kis- és középvállalatokra vonatkozóan – a BellResearch piackutató cég közreműködésével – minden megyére és az egész országra vonatkozóan összesítették és reprezentatívvá tették (a megyénkénti részletesebb adatok a Noreg weboldalán érhetőek el).


Itt most az ötös a bukás...

Az összesítés szerint a kkv-k Magyarországon átlagosan 4,12-es eredményt értek el a Noreg-féle biztonsági skálán, ahol az 1-es szint a legkisebb sérülékenységi fokozat, az 5-ös a legnagyobb. Az eredmények azt mutatják, hogy a hazai kis- és középvállalatok informatikai rendszerei üzletbiztonsági szempontból fokozott veszélyeztetettségnek vannak kitéve. Bár esetükben ajánlott lenne az informatikai rendszer és az elektronikusan tárolt információk védelmére magas szintű megoldásokat alkalmazni, ezt ma még – elsősorban anyagi okok miatt – csak kevés hazai vállalkozás teheti meg – állítják a felmérést készítő szakemberek.

Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg ügyvezető igazgatója szerint az Üzletbiztonsági Kalkulátor eredményei is bizonyítják, hogy bár a döntéshozók többnyire tisztában vannak vele, hogy informatikai rendszerük kiemelkedően fontos és sokszor alapvetően szükséges ahhoz, hogy vállalkozásuk jól működjön, korántsem élnek azon eszközök és megoldások használatával, amelyekkel üzleti adataik elvesztésének kockázatát reális ráfordítással a lehető legkisebbre csökkenthetik. A kalkulátor nemcsak abban segít, hogy a cégvezetők felmérjék vállalatuk jelenlegi informatikai rendszerét, hanem IT-biztonsági eszközöket és megoldásokat is ajánl a szervezetek biztonságos működéséhez.

A felmérés szerint a válaszadó cégek több mint egyharmadánál az alaptevékenység az informatikai rendszerre épül, tehát a rendszer leállása vagy sérülése igen erősen akadályozza, nem ritkán teljesen lehetetlenné teszi a működést.


Az informatikai rendszer súlya a válaszadóknál

Az átlagnál gyakrabban találhatók az IT-rendszerüktől nagymértékben függő cégek a pénzügy, a biztosítás (54%), a telekommunikáció (54%) és a szolgáltatás (42%) területén, míg az iparban tevékenykedő vállalatok többségénél az informatikai rendszer többnyire inkább kiegészítő vagy támogató szerepet tölt be.

Minden második vállalkozásra jellemző, hogy adatvesztés esetén egyáltalán nem, vagy csak nehezen pótolhatók az információk. Míg a megsemmisülés elsősorban nehezíti (41%), illetve gyakran részben vagy egészben megbénítja (30%) a vállalat mindennapi működését, addig az adatok illetéktelen kezekbe kerülése a működés nehezítése mellett igen magas arányban jelentős erkölcsi és/vagy anyagi veszteséggel is jár (32%).


Az adatvesztés megbéníthatja a működést!

Kiderült az is, hogy a kérdésekre válaszoló minden ötödik cégre vonatkozik valamilyen IT-biztonságot érintő törvényi előírás. Elsősorban a pénzügy/biztosítás (45%) ágazatban, illetve a telekommunikációban (31%) tevékenykedő vállalatok esetében érvényesül nagy arányban a szabályozói tevékenység, ugyanakkor az ipar és a szolgáltatás területén is viszonylag jelentős szerepe van ennek a szempontnak (17-18%).

Az Üzletbiztonsági Kalkulátor (www.uzletbiztonsag.hu) továbbra is elérhető a cég honlapján, a kérdésekre válaszolva (nem feltétel a kérdező személy, illetve a vizsgált cég megnevezése) mindenki felmérheti, hogy vállalatának jelenlegi informatikai rendszere a Noreg által szakmailag megtervezett optimális szinthez képest milyen hardver-, szoftver- és humánerőforrás-felszereltséggel rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények