IBM: a magyar vállalatok nem félnek eléggé

Az IBM Magyarország internetbiztonsági részlege (ISS) az IT-biztonsággal kapcsolatos reprezentatív felmérést végzett az 500 millió forint forgalmat elérő, versenyszférában működő hazai vállalatok körében. Az eredményekből kiolvasható, hogy az informatikai rendszerek védelme mindenhol a napi üzletmenet részét képezi, de sokan nem alkalmaznak napjaink fenyegetettségi szintjének megfelelő védelmet. Ennek egyik oka, hogy többen úgy hiszik, velük úgysem történhet semmi baj, vagy azt gondolják, nincs semmi értékes a hálózatban, esetleg nagyon magas szintűnek tartják a biztonsági rendszerüket.

A megkérdezett cégek közel 60 százaléka rendelkezik kifejezetten az információbiztonságért felelős szakértővel, a maradék 40 százaléknál pedig az informatikai üzemeltetés munkatársai végzik el a biztonsággal kapcsolatos feladatokat. A cégek alig több mint fele, 55 százaléka méri folyamatosan hálózatának biztonságát és sérülékenységét. Az állandó tesztelés pedig – vélik az ISS munkatársai – kulcsfontosságú, ha egy cég megfelelő védelmet kíván felépíteni az egyre rövidebb idő alatt egyre változatosabb és kifinomultabb formában megjelenő támadások ellen. A felmért vállalatok 14 százaléka nem ismeri a rá vonatkozó törvényi szabályozás biztonsági aspektusait. Az eredmények azért is elgondolkodtatóak, mert feltehetően a kutatásban résztvevők állnak a legjobban a biztonság területén, a kisebb cégméret felé haladva minden bizonnyal egyre romló adatokkal lehet számolni.

Sokan egyáltalán nem akarnak élni az internet adta üzleti lehetőségekkel – noha így néhány biztonsági kérdéssel nem kell foglalkozniuk, hosszabb távon versenyhátrányba kerülhetnek. A felmért vállalatoknak csupán negyede tette lehetővé, hogy üzleti partnereik tájékozódás, illetve tranzakciók céljából elérjék hálózatuk egy dedikált részét, s a cégek közel hatvan százaléka nem is tervezi, hogy új, köztük interaktív funkciókkal bővítené internetes megjelenését.

Azóta történt

Előzmények