Időben kapcsolták le a terroristát?

Titkosítási kurzusokat tartott, titkos blogot vezetett. Összesen hat vádpontot hoztak fel ellene, de valójában semmi különöset nem tett.

Egy hatrendbeli terrorizmussal múlt kedden megvádolt férfiról ír a ZDNet - az illetőt még szeptemberben fogta el a brit terrorelhárítás. Összesen hat vádpontban foglalták össze, miért tartóztatták le, ezek alapján írja a lap, hogy titkosítás használatáért ül előzetesben, miközben számos vádpont önmagában nem is tekinthető bűncselekménynek.

A ZDNet egészen odáig megy, hogy gondolatbűnözésnek nevezi az esetet, mivel a férfit internetes keresési előzményei alapján gyanúsítják például terrorizmus előkészületeivel. A tudósítás néhány fontos elem felett azonban jótékonyan szemet huny.

Az első vádpont szerint Samata Ullah tiltott szervezet tagjaként tevékenykedett, egészen pontosan az ISIS (Daesh) kötelékébe tartozott. A második pont szerint leírásokat tett közzé, illetve oktatásokat tartott arról, hogyan lehet a titkosítóprogramokat használni, amivel önmagában valóban nem lenne semmi baj, viszont a vádirat szerint pontosan tudta, hogy "diákjai" a terrorizmushoz köthető tevékenységekhez használják majd a megszerzett tudást.

A harmadik vádpont szerint Ullah tavaly szilveszter óta elfogásáig azzal foglalatoskodott, hogy a titkosítási eljárásokat kutassa, illetve létrehozta internetes naplója titkosított változatát is, ahol aztán további instrukciókat adott társainak.

A keresési előzményekkel kapcsolatban a rendőrség közleménye úgy fogalmaz, hogy az irányított rakétákról szóló kötetet birtokolt, illetve PDF formában egy fejlett rakétavezérlő  és irányítóberendezésekről írt könyvet is beszerzett. Egyébként egy pendrive-ról futtatható operációs rendszerrel is kapcsolatba hozta a rendőrség a férfit.

Bár az egyes pontok önmagukban valóban nem jelentenék egyértelműen azt, hogy Ullah terrorista szervezeteket támogat, a hat vádpont együtt már túlmutat azon, hogy véletlenek egybeesésének gondolják a hatóságok.

Előzmények