IBM-keresőszoftver az üzleti információkért

Az IBM bejelentett egy olyan újszerű keresőszoftvert, amely a keresett üzleti információt egy másodpercen belüli válaszidővel megtalálja annak ellenére, hogy a keresést több millió dokumentumon futtatja végig. Ez azt jelenti, hogy az új keresőrendszert használó vállalat valós idejű üzleti információhoz jut, ennek alapján döntései hatékonyabbak lehetnek és a piaci versenyben is előnyhöz juthat. A Masala kódnéven futó DB2 Information Integrator szoftver lényege, hogy közvetlen keresést lehet folytatni a legkülönbözőbb, az IBM vagy más termékeivel működtetett információforrásokban – például ügyfélszolgálati nyilvántartásban, fotógyűjteményekben, e-mail levelezésben, számadatokat tartalmazó táblázatokban és egyéb formátumú információ-hordozókban – és ugyanúgy azonnal hozzájut az eredményhez, mintha mindez együtt, egy helyen lenne tárolva.

A szoftver ezen túlmenően a különböző adatforrások között valós időben szinkronizálja az információt, és másodpercenként több mint 15 000 tranzakció replikálására képes. Ez nagy segítség lehet például egy internetes kereskedőcégnek, mert lehetővé teszi, hogy – az adatokat a különböző helyszínek között szinkronizálva – napi 24 órán keresztül működésben tartsa az ügyfélportálokat. A vállalatok egyre nagyobb erőkkel keresik a módját, hogyan szerezhetnének valós idejű betekintést azokba üzleti információkba, amelyekre építeni lehet a vállalati működés átalakításában. Ennek során három korlátba üköznek: az egyik az információ puszta tömege. A másik az információ típusainak különbözősége és az a tény, hogy a tárolás számos, különböző gyártótól származó adattárban történik. A harmadik akadály, hogy mindezekre az információkra valós időben lenne szükség. Óriási feladat mindezt hozzáférhetővé tenni – és hasznosítani is. Egyes elemzők szerint ma a cégek éves informatikai büdzséjének 40 százaléka az integrációra megy el. A DB2 Information Integrator az itt felsorolt nehézségeket veszi célba: a vállalat információs eszközeit egyetlen nézetbe foglalva jeleníti meg, mégpedig az információ eredeti helyéről való elmozdítása nélkül, és ügyfeleitől sem kell megkövetelnie a cégnek, hogy cseréljék más technikára saját információ-forrásaikat.

Ez a szoftver más, mint a szokványos internet-alapú, HTML-tartalomra koncentráló internetes keresőmotorok. Az üzleti tartalmak keresése és a legrelevánsabb találatok kiválasztása más technológiát igényel, mint amit az internet webkeresői használnak, mivel a dokumentumok általában nem kapcsolódnak egymáshoz. Az információ biztonsága itt kiemelt szempont, és a puszta hozzáférés is sokkal nehezebb. A DB2 Information Integrator az IBM Research által kifejlesztett relevancia-algoritmust használ, amely a vállalati tartalomról magas fokon releváns találatokat eredményez. Kezelése egyszerű, mivel az elemző funkciók be vannak építve, így a rendszergazdának nem kell sok időt töltenie a rendszer hangolásával a jó minőségű eredmények kinyerése érdekében.

Az IBM ezt a keresőtechnológiát egy korai verzióban feltelepítette saját intranet hálózatára, amely egyike a legnagyobb vállalati intraneteknek az egész világon. Több mint 300 000 dolgozót szolgál ki világszerte, mintegy 10 000 különálló webhellyel. A DB2 Information Integrator nem kevesebb, mint 80 000 lekérdezést tudott kezelni egyetlen nap alatt, és egy másodpercen belül kiadta az IBM intranet hálózatának mind a hétmillió, egyedi oldalán lefuttatott keresés eredményét.

A DB2 Information Integrator a fentieken túlmenően képes az adattárházakban a korábbi értékesítési tranzakciókról tárolt rekordok és a valós idejű eladási információk, sőt a srukturálatlan tartalmak – például szállítói szerződések – közötti kereszthivatkozások létrehozására is. A felhasználó teljes képet alkothat az egyes termékekhez kapcsolódó teljesítmény-adatokról szállítókra bontva, és ez szemléltethető például „faliújságként”, vagy akár a vállalati portálon. Ennek alapján a gyártásért felelős vezető értékelni tudja az eredményeket egyes beszállítók viszonylatában, és akár nagyobb kedvezményeket is el tud érni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények