Félreérthető bejegyzést kellett törölnie a Huaweinek

A kétkamerás telefon promóciója nem úgy sült el, ahogy a vállalatnál tervezték. Hazudni nem hazudtak, mégis meghátrálásra kényszerültek.

„Sikerült elkapni a gyönyörű napfelkelte pillanatát Deliciously Ella társaságában. A #HuaweiP9 dupla Leica kameráival öröm képet készíteni olyan gyenge fényviszonyok között is, mint a mostani. Fedezd fel újra az okostelefonos fényképezés világát, oszd meg velünk saját napfelkeltés képeidet!”


(forrás: A Huawei Google+ oldala) [+]

A fenti kép túl szép és részletgazdag ahhoz, hogy igaz legyen – gondolta az Android Police egyik szerkesztője a kínai gyártó Google+ bejegyzését látva. Az EXIF adatok alátámasztották, hogy a fotót egy Canon EOS 5D Mark III vázra felcsavart EF70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel készítették.

Az EXIF adatok alapján ez a kép nem telefonnal készült
Az EXIF adatok alapján ez a kép nem telefonnal készült (forrás: Android Police) [+]

A beszámoló alapján a Huawei törölte a bejegyzést a közösségi oldalakról, illetve közleményt adott ki, amelyben a vállalat elismeri, a napfelkeltében álló nő képét egy közel ötezer dolláros szettel lőtték egy forgatáson. A sajtóvisszhang alapján egyértelműbben jelezni kellett volna az inspirálónak szánt fotó eredetét, enélkül a bejegyzés félreértésre adhatott okot. Ez természetesen ahogy máskor, úgy ebben az esetben sem volt céljuk.

Persze a reklámok igyekeznek a termékek és szolgáltatások legelőnyösebb oldalát bemutatni, ráadásul a Huawei – bár közel járt hozzá – nem állította, hogy a fénykép a P9-cel készült volna, a bejegyzés alkalmas volt a vásárlók megtévesztésére. Kíváncsiak vagyunk, olvasóink hogyan értékelik a történteket.

Azóta történt

Előzmények