A kormányfő avatta fel a Huawei új logisztikai központját

A kormányfő a Huawei kínai távközlési cég regionális logisztikai központjának átadóján mondott ma beszédet a Pest megyei Biatorbágyon. A közel harmincezer négyzetméteres központ havonta 3 ezer kamiont fog indítani, így ez lesz a Huawei második legnagyobb ellátó bázisa, innen szolgálják ki az európai exportigényeket.

Zhou Jun (Csou-csün), a Huawei régiós vezetője emlékeztetett rá, hogy a Huawei kilenc évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon, s ez a hely a cég számára mindig is európai terjeszkedésének kapujaként szolgált. A Huawei a magyarországi európai logisztikai központjából hetven országot fog kiszolgálni. A cég egyébként mindhárom magyar mobil távközlési céggel kapcsolatban áll.

„Csak az az ország fog talpon maradni, és válhat a válság utáni világ nyertesévé, amely nyitott Kína irányába, és ahol kínai cégek jelen vannak” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor, aki méltatta Közép-Európa és Kína szerinte hosszú időre biztosított gazdasági és kulturális együttműködését. A keleti nyitás stratégiájára utalva hozzátette, hogy ma már Magyarországon és a magyar gazdaságpolitikában más szelek fújnak, „nemcsak nyugati, hanem keleti szelek is”. Azt is mondta, hogy ma már bátran kijelenthető: aki Magyarországon ruház be, az biztos alapra épít.

Orbán Viktor hosszan méltatta a Kínai Népköztársaság gazdasági sikereit, elismerését fejezte ki a kínai nép számára. Elmondta azt is, hogy a Huawei a tervek szerint 2015-ig megduplázza magyarországi alkalmazottai számát, így két év múlva már háromezer főt fognak foglalkoztatni. A miniszterelnök utalt rá, hogy a fél világot kiszolgáló távközlési óriás egyre több helyen nyit kutatatási-fejlesztési központot, és a kormány szeretné azt elérni, hogy egy ilyen innovációs beruházás Magyarországon is megvalósuljon.

Azóta történt

Előzmények