Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a Huawei

A felek bejelentették, hogy a magyar kormány és a Huawei Technologies a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Pekingben. A megállapodást Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár és Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese írták alá ünnepélyes keretek között. Ez az első stratégiai megállapodás, amelyet a kormány külföldön kötött.

A kínai távközlési cégekkel kapcsolatos, a nyugati országokban érezhető trenddel ellentétes irányú megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártótevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba. Magyarország versenyképességének növelése érdekében a Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra, a kormány pedig kifejezte támogatási szándékát a vállalat európai uniós gazdasági céljainak megvalósításához. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja a magyar kormányt a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország új külgazdasági stratégiát folytat, amelyet keleti nyitásnak nevezett el. Ennek egyik legfontosabb pillére a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataink szorosabbra fűzése, amelyben a legjelentősebb szerepet a Magyarországon befektető és munkahelyet teremtő kínai vállalatok játsszák. A Huawei nemcsak befektetéseinek nagysága miatt stratégiai partnere Magyarországnak, és nem is kizárólag azért, mert több mint ezer embernek ad munkát, hanem mert a magyar nemzetgazdaság egyik kiemelt ágazatában, az elektronikai iparban járulnak hozzá Magyarország exportteljesítményének növeléséhez.

A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik sikerpontja, hogy hazánk a Huawei második legnagyobb ellátási bázisává vált, és a kínai nagyvállalat külföldi befektetéseinek egyik kulcsterületeként tekint ránk – hangsúlyozta a kormánybiztos Pekingben.

A Huawei Technologies 2005-től működik Magyarországon, és 2011 óta 30 millió forint összdíjazású ösztöndíjprogramot működtet az egyetemi hallgatók támogatása érdekében. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dolláros. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja bevételeit idén várhatóan 30 százalékkal növeli.

Azóta történt

Előzmények