Hirdetés

Elindult az OTPay mobilfizetés

Az érintettek ma közleményben jelezték, hogy az OTP Bank, a Cellum és a MasterCard közös februári bejelentését követően immár a nagyközönség számára is elérhetővé vált az OTP Bank új szolgáltatása, az OTPay, mely egy okostelefonon futó integrált mobilfizetési alkalmazás, amellyel az internetes kereskedők mellett a boltokban is lehet fizetni, és bármelyik bank ügyfele használhatja. A megoldást a magyar Cellum Csoport fejlesztette ki a MasterCard mobilfizetésekre vonatkozó szabályrendszerét figyelembe véve.

Hirdetés

Az OTPay alkalmazást bárki ingyenesen letöltheti, és regisztrálhatja bankkártyáját függetlenül attól, hogy melyik banknál rendelkezik számlával, a kereskedők pedig ingyen vezethetik be boltjaikban a mobilfizetést.

Azokban a boltokban, éttermekben vagy online kereskedőknél, ahol kint van az OTPay logó, a mobiltelefont ugyanúgy lehet használni a fizetéshez, mint a hagyományos bankkártyákat. A boltok esetében csupán egy előre kihelyezett QR-kódot kell lefényképezni, míg internetes vásárlásnál elég a telefonszámot begépelni, így nincs szükség a plasztik kártya fizikai jelenlétére.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az OTPay felhőalapú fizetési technológiát (cloud payment) használva végez biztonságos tranzakciókat, amelyek során a felhasználónak nem kell kiadnia a bankkártya adatait a kereskedőknek. Mindehhez, írják, a Cellum szabadalmaztatott kártyatárolási technológiája az elérhető legmagasabb, banki szintű biztonságot nyújtja: az ún. „eltört titok” technológia lényege, hogy a titkosított bankkártyaadatok egyik fele a felhasználó mobilkészülékén, a másik fele pedig a Cellum szerverközpontjában található. Inotay Balázs, a Cellum stratégiai igazgatója kiemelte, hogy az OTPay használatával a fizetési adatok titkosított formában, a kereskedőt elkerülve jutnak el a bank rendszerébe, így sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a felhasználó számára, a kereskedő válláról pedig nagy terhet vesznek le.

Az OTPay kereskedői hálózatához való csatlakozás egyszerű: az OTP Bank nem vár el számlanyitást a csatlakozó kereskedőktől, bármely hazai banknál vezetett, már meglévő számla használható. Nincsen semmilyen havi vagy fix díja a szolgáltatásnak, nincs szükség POS terminálra, és nincsen egyszeri belépési vagy szerződési díj sem. Induláskor több mint 90 elfogadóhelyen lehet fizetni az OTPay-jel, és az elfogadók köre folyamatosan bővül.

További, részletes információk többek közt az OTPay weboldalán olvashatóak.

Azóta történt

 • Nagyon kevés a pénz a bankoknál az informatikai fejlesztésekre

  A bankoknál a technológiai fejlődés kikényszeríti a folyamatos alkalmazkodást, de ez egyelőre csak a rendszerek frissítésében, és nem teljes cseréjében merül ki - hangzott el a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciájának első panelbeszélgetésén.

 • Július 1-jén indul az országosan egységes mobilparkolás

  A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer a törvényi szabályozást követve biztosítja a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használat országosan egységes rendszeren keresztül történő mobilfizetéses értékesítését.

 • Kínálati, de drága piacot hozott az új mobilparkolási rendszer

  A július 1-jén élesített új mobilparkolási platformon az indulás óta a felhasználók közel félmillió parkolási tranzakciót hajtottak végre, egyes viszonteladók megháromszorozták az általuk bonyolított napi parkolási tranzakciók számát.

 • Magyar innováció Ázsiában

  A Cellum, valamint a Telenor leányvállalatai, a DTAC és a PaysBuy együttműködésében elindult Thaiföld első többfunkciós, kártyás fizetésre alkalmas mobilpénztárcája.

Előzmények