Hollandia átáll nyílt forráskódra

A holland kormány tegnap arról döntött, hogy a közszférában használt szoftvereket 2008 decemberéig két lépésben nyílt forráskódúra cseréli le: a minisztériumoknak jövő áprilisban kell elindítani a fordulatot, a közhivataloknak pedig az év végén. A döntés nem jelenti azt, hogy mindenképpen kizárják az egyedi szabadalmakra épülő kereskedelmi termékeket, de ezek használatát minden esetben meg kell indokolni. Ezzel párhuzamosan minden intézménynek ki kell dolgoznia a nyílt szabványokra és szabad szoftverekre való átállás menetrendjét.

A tervezet szerint a helyi szabványügyi hivatalnak jövő júniusig kell előállnia a támogatandó nyílt szabványok listájával, bár azt már most tudni lehet, hogy az OpenDocument formátum a befutók között lesz. Ennek használatára – ahol csak erre mód van – a közigazgatásban 2009 januárjáig kell átállni. A javaslat szerint egyébként kizárólag olyan szabványok jöhetnek szóba, amelyekért licencdíjat nem kell fizetni. A holland parlament a lépéstől jelentős megtakarítást vár, és azt, hogy csökken a függése az egyes szoftvervállalatoktól.

Nem is meglepő, hogy a Microsoftnak – amelynek saját dokumentumformátuma, az Open XML az első körben elbukott a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) szabványosítási procedúráján, ezért nem is jöhet szóba a holland közigazgatásban – fenntartásai vannak a döntéssel kapcsolatban. A szoftvercég szerint versenyügyi szempontból is aggályos az a rendelkezés, amely előírja, hogy a nyílt forráskódú megoldásokat kell preferálni.

Azóta történt

Előzmények