Hatékonyabb rákgyógyítás RFID-vel

Elkészültek a továbbfejlesztett prototípusai annak a rádiófrekvenciás technológiával kommunikáló jeladónak, mely a jövőben a rákgyógyítás egyik leghatékonyabb segédeszközévé válhat: az USA Indiana államában található Purdue Egyetem kutatói egy mérnök, Babak Ziaie és Chulwoo Son doktorandusz hallgató vezetésével egy olyan miniatűr jeladót építettek, mely gyorsan és fájdalommentesen beültethető a tumorba, képes közölni annak méretét és kiterjedését, valamit a rákos sejteket ért terápiás sugárdózis pontos mértékét.

Hirdetés

Az így kapott információk révén az onkológus hatékonyabban számolhatja fel a szervezetben kialakult bizonyos tumorokat – nyilatkozta a fejlesztéssel kapcsolatban Ziaie, a „vezeték nélküli, passzív micro-dosimeter implantátumnak” nevezett eszköz egyik fejlesztője, aki szerint a diagnosztikai segédeszköz 2010-re készen állhat majd az első klinikai kísérletekre. A csapat egyébként 2006 óta dolgozik az eljáráson, az első prototípusok azonban nem működtek kellő pontossággal és túl nagyok is voltak, így beültetésük körülményes lett volna.

A mostani változat már lényegesen kisebb és pontosabb: az eszköz leginkább egy vastag tűhöz hasonlítható, átmérője 2,5 milliméter, hossza 2 centiméter, így egy speciális injekciós módszerrel könnyen a szervezetbe juttatható. A későbbi változatok a kutatók ígérete szerint még ennél is kisebbek, alig rizsszemnyi méretűek lesznek majd.

A tumorba fecskendezve a miniatűr jeladó aztán pontos képet adhat az orvosnak a rákos szövetgóc elhelyezkedéséről és méretéről, melynek meghatározása a hatékony sugárterápia egyik kulcsának tekinthető. Az orvostudomány jelenleg leginkább két- vagy háromdimenziós röntgenfelvételeket alkalmaz erre a célra, ezek azonban többnyire drágák, a sugárkezelés közben nem mindig használhatók, ráadásul gyakori alkalmazásuk károsíthatja az egészséges szöveteket is.

A rádiófrekvenciás elven működő implantátum nem csak a tumor helyzetét és méretét képes nyomon követni, hanem miniatűr mérőműszere segítségével arról is pontosan tájékoztatja az orvosokat, hogy a kezelés során mekkora sugárdózis érte a daganatot. Az eszköz nem tartalmaz akkumulátort, és egyes modern implantátumokkal szemben nem is a bioenergia táplálja: működését a jeladó közelében elhelyezett elektromágneses tekercsek indukciós feszültsége biztosítja.

A kutatás az elkövetkezendő két évben az Egyesült Államok Nemzeti Egészségközpontjának támogatásával zajlik majd, a csapat elsődleges feladata a jeladó-implantátum gyártási költségeinek lefaragása lesz, hogy a segédeszközt minél olcsóbban, így minél szélesebb körben alkalmazhassák a rákgyógyításban.

Előzmények