Már „technikai támogatás” is jár a kamu vírusirtókhoz

Tényleges technikai támogatást nyújtanak egyes kamu vírusirtó szoftverek, arra sarkallva a mit sem sejtő áldozatokat, hogy teljesen felesleges alkalmazásokat vásároljanak – figyelmeztet a Symantec. A vállalat jelentésében megemlíti: a hamis termékek forgalmazása kiváló üzlet, hiszen 250 különböző program 43 millió telepítési kísérlete történt meg 2008. július 1-től 2009. június 30-ig bezáróan.

Ezek a szoftverek gyakran a megszólalásig hasonlítanak egy valódi vírusirtóra, ezért a tapasztalatlan felhasználók sajnos könnyen bedőlhetnek a trükknek. A kamu biztonságtechnikai programok leggyakrabban ingyenes víruskeresési lehetőséget ajánlanak fel, de természetesen az égvilágon semmi hasznuk sincsen, sőt: látszólag végrehajtják ugyan a szkennelést, de a valóságban bármilyen gépre is telepítjük fel őket, mindig „kapást” fognak jelezni. A produktum ára leggyakrabban 30 dollártól 100 dollárig terjed, vagyis minden kétséget kizáróan nagy hasznot hajt a bűnözők zsebébe. Megesik, hogy a sötétebb szándékú programozók trójai férgeket rejtenek el az álvírusirtó kódjában, amelyeket később akár a fertőzött rendszer feletti irányítás átvételére is használhatnak.

Live PC Care 1

A Symantec legújabb felfedezettje Live PC Care néven terjed, ráadásul élő online segítséget is ajánl a potenciális áldozatoknak. Amint az ügyfél rákattint a Live Help parancsgombra, azonnal egy élő chatszobában találja magát.

Live PC Care chatszoba

„Teszteléseink során arra jutottunk, hogy az online segítség nem egy automata program, hanem valójában egy élő személy van a vonal túlsó végén. A támogatás elsődleges célja, hogy meggyőzze a kétkedő áldozatokat arról: vegye meg a Live PC Care valamely teljes értékű verzióját” – mondta Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

Azóta történt

Előzmények