Egy hibás vírusirtó-frissítés megbénította a Windowsokat

Egy olyan hibás adatbázis-frissítés jelent meg a BitDefender 2009 és 2010 vírusirtókhoz az elmúlt szombaton, amely számos felhasználónál megbénította az operációs rendszert. Az update települését követően a program tévesen több Windows-rendszerfájlt és BitDefender-állományt is fertőzöttnek minősített, és ezért karanténba helyezett. A művelet eredményeképpen az érintett rendszereken a vírusirtó program nem működött tovább, egyes alkalmazásokat nem lehetett használni és a Windowst sem lehetett újraindítani.

A kellemetlen fiaskó hatását enyhítette, hogy a hibás frissítés – mely közel három órán keresztül elérhető volt – csak 64 bites Windowsokra települt, rossz hír viszont, hogy a cég otthoni és vállalati termékei egyaránt megkapták. Volt olyan felhasználó, aki arról panaszkodott, hogy 150 üzleti ügyfelénél okozott problémát a hiba.

A BitDefender elnézést kért a felhasználóktól, és még szombaton kiadott egy patchet, amely rehabilitálja a tévesen karanténba zárt állományokat. A rendszer helyreállításának menetét a cég ezen a weboldalon írja le.

A hibás vírusdefiníció-frissítések egyre gyakrabban okoznak hasonló galibákat, ami javarészt annak köszönhető, hogy ma már napi több tízezer új kórokozó leírásával kell bővíteni az antivírus-programok repertoárját – így nagyobb a hibalehetőség is.

Azóta történt

Előzmények