Ha pornót néztél a neten, most megszívtad


Egy új típusú – egyrészt szórakoztató, másrészt minden eddiginél szemetebb szándékkal létrehozott – vírus jelent meg egy fájlmegosztó oldalon, mely a fertőzött számítógépek használóinak webes böngészési előzményeit hozza nyilvánosságra, s a vírust írók csak pénzért hajlandók a megszerzett információkat a mindenki által hozzáférhető oldalról eltávolítani – adta hírül a BBC.

A tudósítás szerint a japán eredetű trójai azokra a gépekre települ, melyek használói a 200 millió felhasználóval rendelkező Winny fájlmegosztó szolgáltatást veszik igénybe, s azokat veszi elsősorban célba, akik a hentai játékokat igyekeznek megszerezni. Ebből következik, hogy – bár a világ minden részén népszerű az anime e változata – leginkább az ázsiai felhasználók vannak veszélyben – igaz, jelentős számú európai áldozatról is tudnak már. Az egyik japán weboldal, a Jomiuri arról számolt be, hogy eddig 5500 embert számít a Kenzerónak nevezett vírus áldozatának, melyet a Trend Micro japán leányvállalata fedezett fel, akik elmondták, hogy ez egy fordított ransomware; ez utóbbi azzal zsarol, hogy titkosítja a gépen tárolt fájlokat, s a megírói pénzért adják meg a jelszót a feloldáshoz.

A vírus a letöltött játék telepítésekor kéri a felhasználó személyes adatait, közben rögzíti a gépen található böngészési előzményeket, majd vagy e-mailben, vagy felugró ablakban közli a felhasználóval, hogy 3000 forintnak megfelelő összeget kér jenben a szerzői jogok megsértése miatt, illetve azért, hogy az illető adatait eltávolítsák az internetről, a nem létező Shoen Overns által tulajdonolt Romancing Inc. által fenntartott weboldalról. A hitelességet növelendő a figyelmeztetésben az ICPP nevű, nem létező szerzői jogi szervezetre hivatkoznak, majd azt is felajánlják, hogy ha az illető nem akarja, hogy bíróságra kerüljön az ügy, akkor fizessen 400 dolláros büntetést az elkövetett illegális letöltésért bankkártyával – ám ha a megrémült áldozat utal, akkor ellopják a kártyaadatait.

A vírus a Trend Micro szakemberei szerint könnyen eltávolítható: aki megfertőzte a gépét, egy ingyenes online malware-eltávolítóval megszabadulhat tőle.

Azóta történt

Előzmények