Hatalmas üzlet lett a hamis termékértékelésekből

A jelentések szerint Olaszországban most sokan úgy biztosítják a megélhetésüket, hogy nagyüzemben, megrendelésre gyártják az Amazonra a hamis termékértékeléseket.

A Reuters anyaga szerint több millió eurós üzletággá nőtte ki magát a hamis termékértékelések piaca, amely nagyrészt az Amazonra koncentrál.

A jelentés emlékeztet, hogy Olaszországban is sok ember veszítette el a munkáját a világjárvány következményeinek hatására. Vannak, akik számára végül az egyetlen lehetőséget a hamis termékértékelések sorozatgyártása jelenti, megrendelésre. A legtöbben erre a „lehetőségre” akkor bukkannak rá, amikor online pénzkereseti lehetőségek után kutatnak a weben.

Csak a Telegram azonnali üzenetküldő tele van állítólag olyan csoportokkal, amelyekhez emberek tízezrei csatlakoztak azon célból, hogy névtelen közvetítőkön keresztül megbízást kapjanak ötcsillagos termékértékelések gyártására, pénzbeli jutalomért cserébe.

Egy kétgyermekes olasz anyuka szerint ez az üzlet nem igazán etikus vagy legális, de így hozzájuthatott olyan dolgokhoz, amiket egyébként nem engedhetett volna meg.

Az Amazon Olaszországban is elképesztően népszerű, egyes becslések szerint tavaly 31 százalékkal nőtt az e-kereskedelem piaca az országban. Az Amazon saját bevallása szerint nagy erőfeszítéseket tesz a hamis értékelések megelőzése érdekében, és figyelnek minden hozzászólásra, a visszaélésekre utaló jelekre. Szükség esetén a szabályszegőket kitiltják, jogi lépéseket kezdeményeznek.

Extra jövedelem

Nem nehéz kitalálni, miért terjednek annyira a hamis értékelések. Ezek nem csak egyes gyártók számára előnyösek, hanem a felbérelt értékelők részéről is. A Reuters beszélt egy 14 éves olasz fiúval, aki például egy kínai cégekkel teletömött Telegram-csatornáról szerez magának munkát. Ez a csatorna amazonos termékértékelésekben utazik, közvetítők kutatnak fel olyan embereket, akik megvesznek termékeket az Amazonról, majd pozitív értékeléseket írnak azoknak. Ezután Paypal használatával visszaadják a termékek árait. Értékelésenként 2-2,5 eurót kap a fiú, havonta ebből úgy 400 euró bevételre tesz szert, közben pedig csak néhány chatre válaszol a saját elmondása szerint.

A hamis értékelések hatására egyes termékek láthatósága javul, így több vevőt szerezhetnek a gyártók.

Egy 37 éves olasz felhasználó a saját bőrén tapasztalta, hogy az ingyen termékekért kért értékelések trendje elképesztően megnőtt, ő maga havonta több tucat ingyen kapott terméket ad el, hogy növelje a bevételeit. Erre a lehetőségre pedig rengetegen tartanak igényt Olaszországban is, ahol 2020-ban 444 ezer munkavállaló veszítette el az állását.

A fogyasztói csoportok eközben azt mondják, az Amazonnak többet kellene tennie azért, hogy megvédje az ügyfeleit, és azokat ne vezessék félre a hamis értékelések. Az olasz Nemzeti Fogyasztói Szövetség vezetője, Massimiliano Dona szerint hiába törölnek időnként néhány tízezer értékelést, ha azokból több milliónyi készül. A vezető arra figyelmeztet: a valóság az, hogy a piacot manipulálják.

Azóta történt

Előzmények