Hogyan vernek át a pendrive-okkal, memóriakártyákkal?

Roppant könnyen átverhetnek bennünket, ha pendrive-ot vásárolunk, mivel egyre nagyobb mértékben terjed a hordozható háttértárak hamisítása, ezért nem árt óvatosnak lenni – hívja a figyelmet a jelenségre minapi informatív blogbejegyzésében a Szkeptikus blogon Szilágyi András.

Szilágyi példákkal mutatja meg, hogy a kiemelten olcsó vagy gyanús forrásból származó, főként nagy kapacitásúként kínált pendrive-ok egy jó része egyrészt hitvány minőségű, másrészt a töredékét sem nyújtja a feltüntetett tárhelynek.

A hamisítási iparban különféle trükkökkel érik el, hogy a valójában pár gigabájtos tárolók több száz gigabájtosnak tűnjenek – egy darabig, de ekkor már a vevőnél vannak, akik közül sokan rá sem jönnek az átverésre, mivel egyszerűen hibásnak gondolják az eszközt. Ezt többek között úgy érik el, hogy: „A trükkös hamisítók átprogramozták a drive belső kontrollerét, hogy az sokszorta nagyobbnak mutassa a drive-ot, mint amekkora valójában. Amíg el nem érjük a drive tényleges kapacitását, addig rendesen működik – utána viszont kiszámíthatatlan, hogy mi történik a további ráírt adatokkal. Attól függően, hogyan programozták a kontrollert, az új fájlok felülírhatják a régieket, vagy csak hibajelzés nélkül nem íródnak sehová.”

Csak óvatosan!

A már több éve működő hamisítási ipar egyik központja Kína (bár az egész világon virágzik ez a tevékenység), ahol nagyüzemi módszerekkel gyártják a manipulált pendrive-okat. A problémát csak súlyosbítja, hogy gyakran a nagy gyárakból megszerzett selejtekkel dolgoznak, de bevett a pendrive-ok külsejének alakítása is, hogy a nagy, megbízható gyártók termékeire hasonlítsanak. Egy becslés szerint a piacon lévő, 64 gigabájtnál nagyobbnak hirdetett ilyen eszközök 10-25 százaléka hamis, de az árverési oldalakon még nagyobb a kamu termékek aránya.

A körültekintő vásárláshoz Szilágyi a szokásos tanácsokat adja: megbízható forrás, ne vegyen le bennünket a lábunkról a túl alacsony ár, legyen gyanús, ha egy nagy kapacitású pendrive szokatlanul kis méretű, figyeljünk a csomagolás árulkodó jeleire (mi és hogyan van feltüntetve, mi hiányzik, a csomagolás minősége stb.). Szilágyi ajánl néhány tesztprogramot is. Ha ezek bizonyítják, hogy hamis a termék, akkor már valószínűleg nincs mit tenni, de legalább a későbbi adatvesztést meg lehet előzni vele.

Sajnos, a pendrive csak egyetlen terület, mivel talán még nagyobb üzlet a memóriakártyák hamisítása is, ahol szintén nem árt az óvatosság vásárláskor.

A teljes bejegyzés a Szkeptikus blogon olvasható.

Néhány hónapja közösségi oldalunkon, a Lougouton is megjelent egy hasznos tanácsokat adó írás a témában.

Azóta történt

Előzmények