Végleges a Hacktivity 2012 programja

Immáron hagyomány, hogy a Hacktivity témaindító előadásait neves szakemberek, több évtizedes tapasztalattal és nagy elismertséggel rendelkező szakemberek nyitják meg. Az elmúlt években láthattuk már színpadon Bruce Schneiert, aki az amerikai Economist szerint a világ egyik leghíresebb „security guruja”, vagy Szőr Pétert, a magyar származású Los Angeles-i szakértőt, akit a vírusvédelem atyjaként emlegetnek.

Idén két vezérelőadója is lesz a rendezvénynek. Jeff Bardin a világ egyik legismertebb kiberbűnözési és kiberterrorizmus-szakértője Amerikából érkezik. Előadásában a nyílt forrású kiberinformáció-szerzés (OSINT) életciklusával foglalkozik, példákkal illusztrálja a kiberkémkedést, álszemélyiségek létrehozását, blogok, közösségi oldalakon fellelhető információk gyűjtését és elemzését. A másik neves szakember egy igazi lovag, Sir David Pepper az Egyesült Királyságból. Pepper a Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) igazgatója volt, mely az Egyesült Királyságban a rádiós hírszerzésért és az elektronikus információs biztonságért felelős ügynökség. Jelenleg a Thales UK tanácsadó testületének tagja. és együttműködik a Deloitte-tal a kiberkockázatok és a nemzetbiztonság területén. Előadásában Sir David Pepper bemutatja a kibertér evolúciójának eddigi történéseit és előrevetíti a közelgő trendeket.

A többi előadásra pályáztak magyar előadók és külföldiek Horvátországból, Németországból, Dániából, Oroszországból, Marokkóból, Izraelből, Indiából és az USA-ból is. A bizottság harminc előadást és öt úgynevezett Hello Workshopot választott ki. A két nap alatt többek között olyan témák kerülnek terítékre, mint iOS- és Android-biztonság, DDoS-támadások kivédése, USB-sérülékenységek, adatbázis-biztonság, biometria, webes sérülékenységek, Duqu-, Flame- és Gauss-kódelemzések első kézből. Az eseményen a nagyon mély technológia ismereteket keresők sem fognak csalódni, hiszen lesz hibakeresés kerneldriverekben, behatolás-tesztelés magas biztonságú környezetekben és rootkitírás böngészőbe beépülő modulokra.

Versenyek és egyéb

A tavaly először szervezett és zsúfolásig megtelt termeket eredményező Hello Workshopok idén is folytatódnak, a cél azonos, egy adott témában a résztvevők az elmélettől eljussanak a gyakorlatig. Lesz Hello Injection, Hello CA, Hello forráskód elemzés workshop, valamint egy teljes új Hacking platform bemutatása.

Akik versenykedvvel érkeznek a Hacktivityre, a Hacker Road 2.0 keretében egy 24 órás kihíváson vehetnek részt, mely a tavalyi nagy sikerű akadályverseny kibővített változata lesz. A Hacker Road idén magába foglalja a Hacktivity weboldal fejlesztője, a Webshark Kft. által megálmodott Wargame játékot, az Urban Warrior zárnyitást, az RRC Kft. által felépített Splunk alapú nyomozási feladatot, és még sok egyéb érdekes akadályt. A végső pontszám az összes feladat teljesítéséből adódik össze, de ez egyedül még Jack Bauernek sem jönne össze 24 óra alatt, így a szervezők javasolják 4 fős csapatok részvételét.

Idén sem maradhatnak ki az igazi bütykölős aktivitások, lesz hardver workshop a H.A.C.K. szervezésében, illetve Lockpicking-tanulás és verseny a Lockpicking Blog támogatásával.

Az eseményen az IT-biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek.

Azóta történt

Előzmények