Világkonferencia Budapesten a kibertér aktuális problémáiról

A szervezők szeptember 20-án tartottak sajtótájékoztatót a Külügyminisztériumban az október 4-5-én Budapesten rendezendő Kibertér Konferenciáról (Budapest Conference on Cyberspace), melyet az idei év egyik legrangosabb nemzetközi rendezvényének minősítettek.

Mint a tájékoztatón megtudtuk, a kezdeményezés Martonyi János külügyminiszter nevéhez fűződik, aki a tavaly ősszel Londonban megrendezett konferencia után szorgalmazta, hogy idén a magyar főváros adjon otthont a magas szintű politikai részvétellel járó eseménynek.

A tájékoztatón Sztáray Péter miniszteri biztos, a Külügyminisztérium biztonságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy bár a kiberbiztonság lesz a leghangsúlyosabb téma, ennél sokkal szélesebb kört ölel fel a rendezvény: minden olyan probléma megvitatásának helyet kívánnak biztosítani, mely a kibertér terjedése, a mindennapokba való beszivárgása folytán felmerül. Ezt fejezi ki a konferencia mottója is: „Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért”. A rendezvény célja a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítása, az ehhez szükséges képességfejlesztés lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szoros, gyakorlatias együttműködése, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenysége révén.

A neten is követhető

A mind a programját, mind a résztvevőit tekintve az indulás előtt két héttel még meglehetősen képlékenynek látszó konferencián három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás teremt lehetőséget eszmecserére a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és hazai helyzetéről, valamint a kiberbűnözés jelentette veszélyekről. Fontos megjegyezni, hogy a szervezők a nyitottság jegyében dolgoznak, a konferencia számos programját folyamatos élő adásban közvetítik a rendezvény hivatalos honlapján, ahol már letölthető a konferencia legfrissebb programtervezete is.

A budapesti rendezvény házigazdája Martonyi János külügyminiszter, a megnyitóbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök tartja. A megelőző és a következő nemzetközi kibertér-konferencia házigazdáiként felszólal továbbá William Hague brit külügyminiszter és Kim Sung-Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes. A plenáris üléseken a tervek szerint többek között részt vesz Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Catherine Ashton, főképviselő, az Európai Bizottság alelnöke, Amy Adams új-zélandi kommunikációs miniszter, Carl Bildt svéd külügyminiszter, Michal Boni lengyel közigazgatási és digitalizációért felelős miniszter, Krista Kiuru finn kommunikációs miniszter, Samuel Poghisio kenyai kommunikációs miniszter, Mohammed bin Saud bin Khaled herceg, szaúdi technológiaügyi államtitkár, Andris Teikmanis lett külügyi államtitkár, Tone Toften norvég közigazgatási minisztériumi államtitkár, Richard Boucher, az OECD főtitkár-helyettese, Hido Biscevic, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára, valamint Lynn St. Amour, az Internet Society elnöke.

Magas szintű vezetők lesznek jelen többek között az alábbi vállalatoktól: AT&T, BT, Cisco Systems, Finmeccanica, Fujitsu, Google, Graphisoft, Hewlett-Packard, Huawei, Intel, KDDI, Kürt, Leonar3do, Microsoft, MorphoLogic, Nominet, Prezi, Symantec, UPC, Vodafone.

Ifjúsági Fórum és start-upok

A konferenciával egyidejűleg megrendezett Ifjúsági Fórum a nyilvános párbeszéd lehetőségét biztosítja az internet és a konferencia témái iránt leginkább érdeklődő, mintegy száz, 17 és 25 év közötti magyar és külföldi fiatalnak. A résztvevők lehetőséget kapnak véleményük kifejtésére a kibertér nyújtotta lehetőségekről és veszélyekről, továbbá arról, hogy miként járulhat hozzá az internet a fiatalok számára elérhető online munkahelyek teremtéshez; hogyan támogatják a közösségi hálózatok az emberi jogok érvényesülését és a demokratizálódást az online részvételen és önszerveződésen keresztül; hogyan kezelhetik saját digitális lábnyomukat, és mit tehetnek saját online biztonságuk növelése érdekében.

A szintén a konferencia idején felállított Innovációs Kiállításon mutatkoznak be a Mobilitás és Multimédia Klaszter, valamint a Külügyminisztérium által közösen szervezett Keressük Magyarország kiber-innovátorait elnevezésű pályázat vállalati nyertesei, akik a konferencián részt vevő magyar és nemzetközi IT-szakembereknek, szakpolitikusoknak, és befektetőknek mutathatják be pályaműveiket.

Azóta történt

Előzmények