A Google új képformátumával leváltaná a JPEG-et a weben

A Google Code hivatalos blogjában Richard Rabbat, a fejlesztői csapat vezetője csütörtökön jelentette be, hogy új állomásához érkezett a cég azon törekvése, hogy a webet még gyorsabbá tegyék, ugyanis elkészültek egy új formátum, a WebP-nek nevezett tömörítési eljárás kidolgozásával, és azt szeretnék, ha ez a korábbiaknál jelentősen kisebb képfájlokat biztosító technológia minél hamarabb elterjedne.

A fejlesztést az indokolta, hogy a jelenleg használatos képformátumok a web fejlődését tekintve már „őskövületek”, egy korábbi technológiai szakasz követelményeinek felelnek meg, holott a mai weboldalak tartalmainak 65 százaléka kép, leginkább JPEG, illetve kisebb számban PNG, illetve GIF formátumú. A WebP a Google szakemberei szerint olyan tömörítési eljárás, melynek során a minőség nem romlik, viszont sokkal kisebb méretű, így hamarabb töltődik be a böngészőbe. Az eljárás a májusban szabad forrásúvá tett VP8 kodeken alapul, illetve a RIFF konténeren.

WebP

Az új formátum tesztje során véletlenszerűen kiválasztottak a webről egymillió képet, döntő részben JPEG-et, átkódolták őket, s az eredmények szerint a minőség megtartása mellett átlagosan 39 százalékkal sikerült a fájlméretet csökkenteni – az eredmények megtekinthetőek az e célra létrehozott weboldalon. A cég kiadott egy konvertáló eszközt is, mellyel a felhasználók is tesztelhetik a megoldást.

A tervek szerint a böngésző- és webfejlesztőkkel egyeztetnek majd a WebP natív támogatásának megvalósításáról – amíg ez nincs, addig a Chrome WebKit motorjához kiadnak egy javítást a böngésző következő verziójában. A fejlesztők addig is várják a felhasználói visszajelzéseket.

Azóta történt

Előzmények