Latinul is ért a Google fordítója

Hirdetés

(Infobulvár) Stílusosan az ókori Róma hivatalos nyelvén írt blogbejegyzésben jelentette be ma a Google, hogy online fordítójának repertoárjában megjelent a latin. (Egy latinos ismerős szerint ez a szöveg „rendben van”, szinte biztos, hogy ember írta és nem a fordítóval készült – a szerk.) Mint írják: ma már viszonylag kevesen beszélik, de még mindig sokan tanulják világszerte a latint, és az interneten is rengeteg latin nyelvű szöveg található. Ezek lényegének megértésében segíthet a gépi fordító, amely persze messze nem hibátlan.


Majdnem kívülről fújja Catullust

Mivel a motorját klasszikus latin szövegekkel trenírozták, e-mailek, YouTube-videók és általában modern szövegek fordításával nem fog megbirkózni. A latin verziót a text-to-speech funkciónak köszönhetően viszont fel is olvassa, ha ezt kérjük tőle.

A Google webes tolmácsa jelenleg 59 nyelven ért. Bár számos nyelvpár esetében továbbra is esetlen, nehezen érthető szövegeket produkál, azért láthatóan fejlődik. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a vállalat finomítja az algoritmusokat és egyre több szövegpárt táplál be a rendszerbe, de jobb fordításra bárki tehet javaslatot az oldalon, és ezzel javíthatja a szolgáltatás minőségét.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények