Egy legenda vége: csődvédelmet kért a Kodak


Egy ikonikus vállalat haláltusáját jelezheti, hogy szerda este az Eastman Kodak vezetősége bejelentette: mivel a cég a digitális világban nem tudta megtalálni a helyét, csődvédelembe (Chapter 11) menekült.

A több mint százéves Kodak kitartóan küzdött az elmúlt években, még szabadalmi perekbe is belementek olyan jelenleg uralkodó cégekkel, mint az Apple vagy a HTC, de már az sem segített rajtuk, hogy nemrég egy közel egymilliárdos kölcsönt vettek fel modernizációs célokból.

A Kodak sokáig, egészen az 1970-es évekig uralta a fotós piacot, de onnantól kezdve egy fokozatosan és tartósan lefelé vezető pályára kerültek. Először az 1980-as években szenvedtek el komoly veszteségeket, amikor a számukra meghatározó amerikai piacon megjelentek az övékénél jelentősen olcsóbban árusított külföldi nyersanyagok, filmek, majd az 1990-es évekbe berobbanó digitális fényképezőgépek rombolták tovább a lehetőségeiket, mivel itt végzetesen lemaradtak. Ezt a hátrányt azóta sem tudták ledolgozni, és az egyre többet tudó kütyük, különösen az okostelefonok terjedése szakértők szerint végleg kihúzta a megújulni képtelen vállalat lába alól a szőnyeget.

Habár a vállalat közleményében az átszervezést még mindig a válságból kivezető útként jeleníti meg, a jelek szerint valószínűleg nagyon kevés az esély arra, hogy elkerüljék a felvásárlást, esetleg a teljes megszűnést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Azóta történt

Előzmények