A Google fizet Franciaországban: megtört a netsemlegesség?

Az egyik vezető francia szolgáltatónak, az Orange-nak sikerült rákényszeríteni a Google-t, hogy adatforgalmi díjat fizessen nekik – jelentette be hatalmas meglepetést okozva a cégvezető, Stephane Richard nemrég egy televízió-műsorban. Richard azzal indokolta lépésüket, hogy hálózati forgalmuk jelentős részét, körülbelül a felét a Google, főképp a YouTube generálja, és szükséges, hogy az amerikai cég bevételeiből hozzájáruljon a fejlesztésekhez.

Arról már többször beszámoltunk az IT café oldalain, hogy Franciaországban igen erős nyomás alatt állnak a nagy külföldi internetes cégek, mivel a szolgáltatók rá akarják kényszeríteni őket – főként a Google-t –, hogy bevételeiket osszák meg a szolgáltatókkal, akik a hálózatot biztosítják. Ennek egyik jele volt nemrég, hogy az egyik szolgáltató letiltotta a netes reklámokat, hogy növeljék a nyomást (az illetékes miniszter kérésére aztán később ezt a blokkolást feloldották).


Les ambitions d'Orange-France Télécom... by BFMBUSINESS

Mint az említett beszélgetésből kiderült, az Orange már egy éve megállapodott a Google-lal, de az egyezség részleteiről Richard nem árult el semmit. A vezető azzal érvelt, hogy a szolgáltatók és a nagy internetes vállalatok egymásra vannak utalva, függenek egymástól, ezért szükséges a közös teherviselés is, mely egy ésszerű egyensúlyt teremt.

Franciaországnak igen nagy szerepe van az európai digitális stratégiák kialakításában, így ha az Orange lépése precedenst teremt, akkor könnyen lehet, hogy a közeljövőben radikálisan átalakul az internetes gazdaság üzleti modellje, és nemcsak a felhasználó fog fizetni (közvetetten, a szolgáltatón keresztül) a tartalmakért, hanem a tartalomszolgáltatók is, vagyis  a hálózat használata mellett a tartalom közvetítéséért külön is. Ennek a valószínűsége elég magas, mivel Európában égető szükség lenne a hálózati fejlesztésekre, ám a válság miatt nincs elegendő forrás, így a szolgáltatók szinte biztosan „feltakarnak” az Orange mögé.

Azóta történt

Előzmények