Csalódást okozott a Google

Az elmúlt 13 negyedévben most másodszor fordult elő, hogy a Google nem tudta hozni az elemzők által várt profit- és árbevételszintet; ennek köszönhető, hogy a vállalat papírjainak értéke 6,5 százalékkal, 527,4 dollárra bukott a tőzsdezárás utáni kereskedésben. Bár a negyedik negyedéves számok korántsem kétségbeejtőek, a piac a prognosztizáltnál gyengébb teljesítményt egy amerikai gazdasági recesszió előszeleként értelmezte.

Az októbertől december végéig tartó időszakban a Google nettó – a partnerekkel nem megosztott – árbevétele az egy évvel korábbi számokhoz képest 52 százalékkal, 3,39 milliárd dollárra nőtt, nyeresége pedig 17 százalékkal, 1,21 milliárd dollárra emelkedett. A Wall Street mindkét mutató esetében jobbra számított, ráadásul most történt meg először az internetvállalat 2004-es tőzsdei bevezetése óta az, hogy a profitnövekedés nem érte el a 25 százalékot.

Mint kiderült, a közösségi oldalakról kevesebb hirdetési bevétel folyt be, mint azt remélték. Bár ezeknek a szájtoknak a látogatottsága kiemelkedő, a látogatók vásárlási hajlandósága igen alacsony – vázolta a problémát az RBC Capital Markets egyik elemzője. „Egyelőre nem találtuk meg a legjobb módszert arra, hogy pénzt csináljunk a közösségi hálókból. A negyedik negyedévben nem minden elképzelésünk vált be” – ismerte le Sergey Brin az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. A Google még 2006-ban megállapodott a MySpace-szel a reklámok és a keresés kiszolgálásáról, ennek az ügyletnek a részeként az internetvállalat három év alatt 900 millió dollárt fizet a közösségi oldalt fenntartó News Corp.-nak.

Az elemzők attól is tartanak, hogy az amerikai gazdaság gyengülése is hatással lesz a cég pénzügyi teljesítményére. Ez az aggodalom már januárban is 20 százalékkal gyengítette a Google-papírokat, amivel a részvény történetének legrosszabb hónapját zárta. (Tavaly novemberben az árfolyam még 740 dollár körül mozgott.) Eric Schmidt vezérigazgató azonban most igyekezett eloszlatni a félelmeket: „Egyelőre semmi bizonyíték nincs a gazdaság visszaesésére. De ha lesz is, mi fel vagyunk készülve” – mondta.

Azóta történt

Előzmények